Alahan minggu keberapa

Hi mommies. Nak tanya semua, minggu keberapa mommies dapat alahan? And ada ke yang takda alahan langsung? 🙋🏻‍♀️ Saya first baby ni so rasa macam pelik tengok orang sekeliling ada alahan. Orang kata jangan diminta alahan mengandung tapi saya rasa relax sangat macam takda apa pun 😅 Just cramp bawah perut on off. Maaf ya sekadar bertanya sebab curious 🙏🏻😬 #firstbaby #bantusharing #ingintahu

34 Balas

saya mcm sis la. xde alahan langsung masa tau ngandung.. masa tu 5 weeks. happy sgt xde alahan sbab anak sulung dlu awl pregnant je alahan sgt teruk..smpi warded tmbh air, muntah2 xboleh mkn apa. . 2nd pregnancy ni masuk je 9weeks ambek ko alahan dtg terus, mual pening xbole hidu bau masakan.. bau sabun perfume smua mesti muntah. nasib je masih bole telan nasi 😂 so, jgn happy sgt. kdg alahan tu dtg lambat. ada org alahan tu dtg masa 2 atau 3 trimester🤣

sis jgn mintak alahan. saya dulu masa 5w xde alahan. lps tu dok pikir je, nape xde alahan. hahh sekali kena alahan rasa mcm dunia nak tebalik. perut lapar tapi nak mkn takut sbb nanti muntah. sampai nangis² depan husband. dgn bau bauan xboleh. masak xboleh. masuk dapo xboleh. bau listerin xboleh. bau bilik air xboleh. now nak msuk 15w still alahan lagii. bila nak stop x tau.

alhamdulillah dari dpt tahu pregnant 5 weeks sampailah sekarang dah 32 weeks 1 alahan pun takde 🤗 bergantung pada badan juga . masa 1st pregnancy alahan cheese bau telur semua. misscarriage pada 5 bulan , bby meninggal dlm perut 2 minggu bawa bby tak bernyawa dlm perut , still juga ada alahan sbb uri masih kat dlm . jadi dia depends pada diri juga , hormon

start minggu ke 8. minggu ke 14 baru ok semula perlahan lahan. ni masuk trimester ke3 kadang ada gak loya kat tekak tapi tak teruk la. tak sampai muntah atau teruk macam masa alahan awal dulu. kalau takda alahan tu untung la. just enjoy pregnant tanpa alahan asalkan ibu & kandungan sihat. jangan risau ramai juga yang pregnant tapi takda alahan.

Betul tu sis. Jangan di minta huhuhu. Saya 5 weeks dah start alahan sampai 11 weeks macam tu. Siap warded 3 hari sebab vomiting and dehydration teruk. Duduk ward masuk air 12 botol. Nak tidur malam pun seksa. Jadi, enjoy je your pregnancy. Lagi best tak ada alahan. Nak buat kerja apa pun senang 😀

Alahan start bila tau pregnant 😅😅tau pregnant pn sb Tiba2 pning sgt. Start 5w.. Betul jgn diminta alahan.. Bila alahan teruk smpai lembik n xlalu nk mkn. Muntah2 pn selalu.. Now 13w dah kurang muntah.. Tp alahan lain plak yg dtg.. Its OK klau xda alahan cmany mcam biasa jgn buat kerja berat ok. 😊

2y ago

Hehe sama lah kita, lps tahu pregnant 5w terus kena alahan sampai 15w, 2x masuk air kt hosp. 9 botol, cucuk sana sini haha kita redha je wlupun sakit. kena amik drh lah, apa lah. berat sampai drop 4kg dlm sebulan. makan je muntah. minum pun sama. skrg dh 25w, haritu lps 15w lps hilang alahan terus dtg selera makan haha berat naik 7kg dlm 2 bulan kahkah, kena marah dgn misi smpai kena dtg kk buat daily bp 😆

sy first preg takde alahan..yg kedua ni alahan..xboleh bau masak, xblh nak masak..nak muntah jeee kalau masuk dapo..sbb bau makanan kot..lg satu..asal berus gigi je mesti muntah2..gosok laju2 n cepat2, bia tak terasa pun muntah jugak..hahahaah..kelaka pon ade..

Mcm saya second pregnancy ni agak truk sikit alahan . Always loya bila naik kereta 😅 . Muntah pagi je tiap kali mandi . Skrg bru 7 weeks 5 days . First pregnancy gugur mse 9 weeks . Pregnancy kedua ni allah kurniakan sy twins 🥰 . Alhamdulillah .

kalau saya 5w dah start alahan. sampai kandungan 4 bulan baru alahan stop. mengandung anak pertama dan sekarang anak ke tiga,alahan teruk. lembik habis badan. makan muntah. minum pun muntah. mengandung anak ke 2 je tak kena alahan. seronok rasa 😁

Saya start 6 week ke atas smpai skrg 12 week loya n mabuk2.. lepas makan je terus nk muntah.. perut xnk terima xtau nape haha.. tp kdg2 sy tahan je sbb syg plk dh mkn tp buang.. pening kepale kdg2 die dtg.. lepas tu sensitif pd bau2.. #firstchild