Susu Kambing

betul ke kalau minum susu kambing , baby tak kena sakit kuning ? my mil yang suruh i minum susu kambing , katanya supaya i and baby tak dapat apa2 penyakit lepas bersalin so tak kena tahan lama² dalam hosp sbb dia risau nanti husb i nak tidur kat mana kalau i lama kat hosp . i tak suka susu kambing huhu .

10 Balas

kalau.puan xleh telan susu kambing tersebut jgnla minum... nti.mudarat pula pd puan..sbb puan lebih tahu penerimaan.dri dan bdn puan mcmne...bila d tnye minum x..kata je minum... unless klu puan mmg stay dgn mil..mmg xdpt nk elakkn.la..xsmua.tips yg d beri tu mnjd n.blh elakkn bby kena jaundice.. smua tu dh di.tetapkan Allah..kita.sbgai hambanya..just kena redho n.tawakal apa shj ujian yg di beri pd kita pd ms.akan dtg...nsb2 sbnrnye..ada tu lahir ank xkne jaundice jika kena apa yg d makan..imune pd bdn n bby..ada tu kena jaundice..sush nk ckp ianya btl2 sohih or x..mcm sy dlu 17hri dkt hsptl..ank lahir prem... suami sy tdo d rumah mak ea... sy stay hsptl dgn ank admit sm2 dkt nicu...sblm dpt katil dkt nicu.. hari2 sy ulang alik hsptl...dr pg smpai mlm..husben balik dr kje jmpt sy...balik umh mil tuk tido je..esk pg dh kena g hsptl balik tgk ank.. alhamdulillah smua Allah pmudahkan..sbr byk2 ea....cer puan bncng dgn husben..ttg solusi yg prlu puan n husben lakukan..jika terpkse admit lama..mcm sy ank prolog jaundice. 17hri d nicu..kmdian lepas dschrge..just folo up jaundice d kk seminggu 2 kali tuk chck hngga bacaan.jaundice nya turun...mg d pmudahkn segala urusan puan..aamiin

mitos je bab susu kambing tu, smua baby akan kena kuning. sama ada teruk dgn tak saja. klau kuning rendah baby tak perlu ditahan pun. Boleh cari fakta apa sebab baby kena jaundice. klau kata susu kambing tu terbukti berkesan, rasanya KKM wajibkan ibu2 ambik susu kambing dah.. buat apa la dorang nak sesakkan hospital dgn biar baby sakit kan.. kenapa nak risau anak dia xda tempat tido, awk yg bertarung nyawa masa melahirkan bkn anak dia. ada ke suami yg lebih Pentingkan tido dr nyawa anak bini?

Sy mnum ssu kambing lazz perisa choco & kurma. Sy dgn suami drah O mmg bby akn kena kuning tpi alhamdulillah xtggi. First check 9, kali ke3 dh trun 7. Selain tu elakkan mkn halia kunyit mcm yg misi bgtau. Ssu kmbing tu pn sy consume dlm pantang ssu badan meriah je, bdn pn cergas. Lgpn sy bsalin czer, so bab makan mmg sy jaga leklok.

saya dulu pregnant hari hari minum sisi kambing.. lepas bersalin duduk seminggu jugak dekat hospital sebab saya dan baby demam.. baby pun ada je kuning cuma alhamdulillah tak tinggi

Pengalaman sy mnum susu kambing lazz n wildan x hanyir @ berbau pon.. sy start mnun dr kndungan 8 bln.. bby still kuning tp xlama.. 4x checkup jew..

sy minum selepas bersalin alhamdulillah baby cepat turun kuning sbb sy minum 2x sehari pastu kerap susukan baby mendadak turunya

Prggy anak ke2 dlu dari trimester pertama dah amalkan susu kambing..bila anak lahir sebulan jugak nak hilang kuning..so mitos jela tu

4y ago

Xlah..susu hi goat

saya dpd awal preggy mmg minum susu kambing sebab alah dgn susu laktosa..minum susu biasa saya cirit birit

xde la sis.. klu nk kena kuning pun kena jugak..😅 untung kambing dapat nama..

mitos je