Normal ke berat naik mendadak mula dari usia 28 minggu kandungan. Sebelum ni naik sikit2 je

Berat naik dari 65 ke 69 masa 27 minggu check up. Lps tu dari 69 ke 71 masa 31 minggu check up . Siapa pernah alami ni. Nk kata kuat mkn x pun. Kurang selera mkn sebenarnya. Mungkin suka mkn benda manis kot. Tapi alhamdulillah tak ada kencing manis.

2 Balas

Normal sbb masuk je 3rd trimester, berat badan baby biasanya akan cepat bertambah. Tp kena kawal jugak. Dlm buku pink ada guideline berapa berat badan boleh tambah sepanjang pregnant ikut pd bmi masing2.

2y ago

Check up baru ni saya kena jumpa pakar pemakanan. Dia bagi tahu masih dlm kawalan cuma kena berjaga2 utk tak naik terlampau banyak. Sbb ikut bmi awl pregnant juga kalau overweight x boleh naik lebih2. Btw terima kasih ya utk info dan ilmu😊