berat badan dan bacaan hb

Berat bdan setiap bulan naik mendadak.. Mcm mana cara nak control berat bdan yer?? Hb pon tron naik tron naik jer setiap bulan.. asyik kne bebel ngan nurse jer ?‍♀ada sape2 mcm sy x?? boleh share tips x nak control berat bdan n nak dpt kan bacaan hb yg cantik??

2 Balas

Berat badan tu semua dari makanan je hehe. Berat bayi berat ketuban pun menyebabkan kita berat jugak. Boleh kurangkan makan manis2 dan start makan yang berkhasiat je contoh sayur celur, ayam rebus, ikan rebus, buah2 yang tak terlalu manis contoh epal, jambu batu, pir... Apapun terpulang ikut selera awak. Tapi yang pastinya manis2 ni mendorong baby besar dan banyak air ketuban. Hehe

5y ago

tu la.. Sy plak jenis xsuke mkn sayurr.. Xtaw nak buat mcm mane.. buah jambu hari2 sy mkn.. Tp still xleh nk control berat gak.. Dlm sebulan tu msti naik 3kg.. nak kate byk mkn xjugakk..

Hb low.. Sis mkan jambu batu..dlu sy mkn hari2.. Alhamdullillah 2 minggu lepas tu naik 12 n x turun2

5y ago

Hahahha sama.. Nurse recommend suruh sy mkn iberet folic.. Yg tu berkesan jugak sis.. Tp sy mls nk beli jd sy mkn jmbu batu je