sunat baby girl

berapa usia baby masa ibu² sunatkan dia ya? sy first pengalaman blum ada lg ,jd nak tanya pngalaman ibu² .

24 Balas

mcm sy dlu anak lahir prem 34 minggu..doc suggestkan ms umur dia 3 bulan tuk bersunat...tu pun doc kata depends pd doc sm ada blh sunatkan seawal 1 bulan atau 2 bulan ..pape doc kata bergntung pd keadaan bby mcm mana..mcm ank sy ritu bdn dia dh bsr sikit baru sunat mcm yg doc suggestkan .dan depends on clinic juga boleh buat atau tidak..ada doc dia blh buat umur 3 bulan .ada tu blh buat ms umur 6 bulan mungkin ikut confident level doc kut tuk buat tu...ada tu bila nk hntar ms awal2 bby lepas sebulan .doc kata tak berani sbb dia kecik lg nnti takut trlebih potong....wallahualam😅✌🏻 .pape kena try tnye klnik dlu mcmne ....mg dpmudahkan segalanya..aamiin..

Baru lepas sunatkan anak 2hari lepas umor 2bulan 8hari, kalau tak lepas pantang sy nak sunatkan tapi ada hal.. nangis sekejap tu pun sbb xsuka org pegang kaki tangan + mengantuk pun ya, dah siap senyap je smpai balik umah xde nangis.. balik tukar pampers xde darah ke apa , huhuu sy pun first time seriau juga 😅 org kata biar awal waktu dia belum start melasak, ada sekali kat klinik anak dia dah 2tahun baru nak sunat..belum masuk dah meronta cemana 😅 nurse kata kalau dia meronta sngat dorang xnak buat takut luka jadi besar

Saya sunatkan baby umur 44 hari. Betul2 habis pantang. Luka sekejap je. Nangis pun masa kena potong tu je. Berdarah pun sekejap. Petang hari sunat, sejam dua darah dah kering. Boleh buat aktiviti as usual. No pantang since baby memang consume susu je kan.. jaga pun senang. Just make sure area private tu kering

3bulan, sebelum baby melasak. skrg ni senang sgt processnya, saya yg terkejut eh ttibe dah siap. baby tak nangis pon 😂 rasanya darah pon takde kat pampers, cuma klinik pesan elak pkai baby wipes untuk sementara and selalu tukar pampers 👍🏻

hmmm ikut doctor tu. mcm baby saya... saya bersalin swasta... pakar tu sunat kan babygirl saya lepas bersalin tu.. 😄.. lepas bersalin pakar tu ade tanya saya.. nak sunat kan sekali ke?... saya jawab ya je😂😂 🌹

Sy belum pernah ada ank pmpuann.. Sbnrnya apa hukum sunat bby girl? N apa yg dipotong dan Untuk apa?? Incase x sunat jd apa? Klu non Muslim ada ke sunat2 ni??

1y ago

Boleh baca kat sini sis https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1336-al-kafi-419-hukum-berkhatan-bagi-kaum-wanita

sya sunatkn ank girl umur die 3 bulan..skrng ni senang je..cucuk pkai jarum je..sikit je

1y ago

Setuju. Anak saya pun begitu.

saya sunatkan baby lepas hbs pantang 4hari.. kira hari ke 45 dan ke atas. tgok date kosong book dan terus buat

sya sunatkan time 3 bulan .. jgn lambat kan .. kesian dorg kalau dah besar bru nak sunatkan

1y ago

oh okay tq ye sis ☺️

2 3 bulan okay dah tu. Datang je klinik bgtau nak sunat. Bape minit je siap. hehe