Badan jadi hitam 🥲

Belakang leher , belakang badan jadi gelap pulak time pregnant ni .. tiak pun sama 🥲🥲 bukan daki ya .. camne nak elakkan eh ? Nak pakai apa ??

29 Balas

saya pun alami benda sama. doktor kata hormone so tak pelik kalau badan alami banyak perubahan. macam saya kulit muka jadi gelap walaupun dok kat umah je. breast dan belakang badan naik banyak jerawat halus, perut banyak keluar bintik merah dan tumbuh banyak bulu halus, ketiak bau masam cam bercampur bau susu hmm yg ni saya stop pakai deodorant biasa saya pakai pastu ganti dengan deodorant batu tawas alhamdulillah dh kurang gelap dan hilang bau masam ketiak. part kulit badan tu saya biarkan je sbb dah tau sental banyak kali pun memang takkan hilang 😂

mmg tkboleh elak awakkk, sental la mcm mana pun mmg tetap akan hitam, nak taknak tahan jela smpai bersalin, lepas bersalin auto hilang hitam ii tu, mcm sy leher hitam smpai suami pun mcm geli je nk dekat, tp dia tahu ni alahan mengandung, taklama pun, lepas bersalin mesti hilang, tup ii dh keluar je budak kecik tu, mmg hilang betul ii segala hitam ii tu, nnti dh bersalin rajinkan lulur atau pun scrub badann..

Ade org yg mmg akn Alami mcm ni .. sy pn. leher , celah tiak n Hala ke breast Gelap. maybe sbb bby boy atau mmg alahan preggy. byk baca Dari pglman org lain, akn hilang LPs bersalin. sy siap kua jerawat bntik2 merah kt tgn Dan blkg bdn termasuk leher. sabar jela. InshaAllah nti okay

2y ago

kna bgtau husband Ade org pregnant akn hadapi mcm ni.. hope Dy phm n bantu kite dri segi emosi juga, n tlong bab2 lain. awl2 pregnant atau before kna bgtau. xpe sy pn rse down tapi sy anggap ni ujian, alahan / perubahan hormon mse ngandung n harap IA akn hilang pas bersalin .

normal tu sis... sebab hormon.. sental lah kuat mcm mane pun, tetap tak hilang.. sy preggy anak 1st dulu gitu lah, lepas bersalin je terus hilang serta merta.. sis preggy bby girl eh? org ckp anak amek seri ibu 🤭🤭🤭

Normal. Tindakbalas hormon. Yg penting jgn stress dan jgn beli produk2 pemutih badan, byk terkandung bahan kimia berbahaya pd badan n baby. Abaikan segala iklan produk timbangkilo. Makan buah2 & minum air kosong byk2.

normal sis sbb kakak sy pn cmtu jgk. lps bslin auto ok tp amik msa gak laa. ..skrg sy pulak yg kena ahahahahah..malu lak ase nk bslin nt😂😂..tiber leh gelap sume bhgian skli tengkuk pn gelap dh.. sabar jela ..

Kalau celah kang2 ada x jadi gelap?Adoiii kdg tfikir juga rasanya x kena matahari pon🤣tp mendunggg kelabu pulaaa haihhh kdg2 macam down juga bila fikir,,tempat2 x kena panas gelap lain machiammm

Sama lh sy bgtu jga, tp my mom bgthu fikir je yg kita huduh masa ni sbb nnt ank yg kluar tu cantik lawa hnsem 🤭 tu yg bt sy smgt bwa bby wlpun x cm sblm prgnant mmg xde hitam2 tu semua

sy pun baru perasan tiber tiak berkerak, bhgian pelipat2 tu bergaris hitam 😌 redha jela , normal je sis.. Nak cuba macam2 takut xhilang, tgu la lepas bersalin. 😁

hai sis..boleh try sabun avocado ni..boleh hilangkn gelap2 & daki pd bdn serta melembabkn kulit..sy mmg pengguna setia smpai skrg..nk try bole pm sy yer😉