Tersalah makan during first trimester

Before sy tahu yang sy pregnant, sy selalu jgk makan maggi and bru sdr pregnant masa bby da 6 weeks becos tkda any symptom pun. Agak agak ada bad effect tak ye?

8 Balas

Tak perlu risau sis, cuba baca apa function placenta, placenta or uri, so sebelum apa yg ibu mkan tu sampai pada baby, placenta akan tapis dulu and bg zat yg sihat saja pada baby. Sy sejak pregnant ni bnyk sikit membaca nk bagi baby sihat.. so kalo sis nk mkn maggi time preggy pun campurkan dgn sayur2 and telur.. sayur ada vitamin, telur pulak protein.. baby akn received nutrient yg sihat jek.. gitchew tu apa yg sy fhm la.. doc pun ade ckp juga mngenai ni

Masa saya 1st trimester.. sy alahan teruk tkleh makan nasi ayam bagai.. tp sy boleh makan maggie tomyam shj.. sy tny akk ipar sy nurse... dia ckp makan jela jnji ada tenaga.. cuma toskn air ptama maggie tu.. then bru mkn.. bkn mgalakkn korg makan maggie tp brhati² dlm masak maggie tu.. sy brape kali mkn maggie time 1st trimester sbb tu je buat perut boleh trm.. so sy tmbh la sayur pape or telur bg ada zat sikit haha konon hahaha

Sy pun sma sis.. maggie pedas giler , ayam mcd pedas giler , ayam kfc sos thai & benda pedas² sy mkan tnpa sy sedar sbenar sy hamil. Tapi, syukur baby takde apa².. Msa tringatkan tu, nyesal giler sbab spatutnya awl khamilan kena jaga pmakanan.

Sya pula sblum tau pregnt,hari2 sya mnum nescafe'o msa sarapan pagi..bila dah tau pregnt,terus sya stop..mnuman kafein apa2 pun sya tak minum smpai la skrg..15mnggu 6hari.

Bila dh tau preggy tu stoplah dulu instant food tu sis. Yg dh termakan sebelum sedar pregnant tu sis positif thinking je. Allah sebaik2 penyelamat. Insya allah ok

Sy pon dh 2x mkn megi. Huhuhu so far ok la. Tp xtahu lg doakan nmpk heartbeat . Dah 8w. Esok 22/5/20 bru gi klinik

4y ago

Blm lg Mimi. Scan jd 7w je. Bru tadi

After this kurangkan makan maggi ye

4y ago

Thank you! ☺️

Lepasni jgn makan