3 weeks newborn

Bayi xnak tidur..tidur masa didukung, lepas 5- 10 minit tdo dan bila letak kat crib dia bangun & nangis..setiap kali mcmtu smpai tdo pn xdpt..

3 weeks newborn
94 Balas

I feel you. Sama dgn anak saya. Nak kena pegang baru tido. Dia nak rasa dipeluk dan bau mak dia. Beli buai electric baby kadang okay kadang tak okay juga. Mumy kena bedung dia bila dia tidur biar dia rasa dipeluk. Pasang white noise atau zikir. Saya pun baby first, masa pantang memang tak cukup rehat. Sebab kalau baby nak letak bawah je nangis. Kdg kdg saya pun nangis sekali huhu. Sekejap je tu mumy, masuk 3 bulan dia dah pandai tidur sendiri. Keep strong okay💋

3mo ago

Wahh same sangat macam saya ni

Anak saya br 20hari.. Sejak kebelakangan ini suka meneran mcm nk berak tapi xberak.. Sampai muka merah2.. Bila dia berak tgk najis dia xkeras pn.. Adakah normal situasi begitu?? Mohon penjelasan..

1mo ago

Orang tua dulu panggil meneran daging nak membesar tu. Dia macam body builder press otot dorg. Bby sy cmtu gak sambil meneran dia akan ohss hahhsssss kluar vocal cmtu. Tak perlu risau pun, kalau najis takde masalah.. Anak nak membesar tu dia macam mengeliat sangat2..

Baby saya dulu mcm tu. Habis sume org saya tanya sume kata biasala tu newborn, saya pun terkejut sbb baby saya bangun tidur satu jam sekali. Klau minta nasihat org, ada yang kata dorang tak ajar anak dia dukung, ada org kata standard la tu hadap la, ada yang kata susu saya sikit banyak angin ada yang kata kena ganggu ke 😂 etc end up sy mcm depressed sbb very tired and suami saya pula kerja outstation yg berbulan bulan. Tapi mummy, dont worry, lama lama dia tido lama sikit, dari bangun sejam sekali, sampai la 3/4 kali, sampai la 2 kali, sampai la 1 kali dan tdo straight 🤗 skrg mmg kena mentally prepared u tido sgt sikit. maybe ur newborn is a lightsleeper, apa org lain buat tak semestinya jadi dgn your newborn tapi jangan down ! Fasa ni akan pass nnti sedar xsedar

1y ago

true! masa akan berlalu dgn cpt.. baby akan cpt mbesar... enjoy every moment

Biasalah newborn Mummy.. masih ambil masa nak sesuaikan diri dengan keadaan di luar kandungan. Biasakan syok je dalam perut Mummy. Cuba bedung dia, mainkan bunyi2 whitenoise atau zikir2 alunan yang lembut, bagi dia rasa suasana macam dalam perut Mummy supaya lama tidurnya. Kalau lepas mandi boleh urut2 juga supaya lena tidur malam & tak kerap kembung perut. Nanti lama-lama OK lah tu.. in shaa Allah.

urutan i♥️u .

4mo ago

kalau sy sblm nk mndi sy bgi dia kenyang² mnum susu lpstu ttup kipas smua sbb dia cpt sejuk...lps dh mndi Alhamdulilah dia xmeraung sgt ...sng nk urut tp kne cpt² jgk.

Baby 2nd sy 27hari da. Sama jg nk berdukung, bg tidur pun kena dodoi. Sgt kontra dgn ank sulung sy yg letak je terus tidur. Tp tak pe. Stay positif. Baby xsama ragamnya. Bby high need ni biasanya hebat EQnya klau layanan kita baik.

momy cuba gaya tidur masa pregnan dulu...baby sya dri lahir tidur mngiring tpi skali skala saya ubah posisi tdur bila dia lena..sbb sya hnya tdur mngiring slama 9bulan..syukur, xprnh mragam..dn hnya nangis bila mau susu...

baby saye pun sebelum niy cmtu Cuba tengok perut baby takut kembung pastikan tuam selepas Mandi Pakai minyak yuyi Dan urut bahagian perut belakang badan kaki paling penting dibahagian keting sebab baby NB mmg tkde bende lain selain nak tukar pempars nak Susu atau perut tak selesa insyaallah baby Akan Okey😉

7mo ago

Keting tu apa

sama lah.. tapi bila siang dia tidur lena pulak.. 😭 dh terbalik pulak.. jadi time ibu nk tido kena curi2 wktu siang lah.. tpi kita ni malam yg mngantok.. huhuhu.. sabar jela

1y ago

apa Kate sis ..baring bagi dia susu badan sis biya dia rasa hangat badan kita ,terus dia lena tidur ...Sya dulu ank pertama tak pandai suruh baby tidur ...Skrang baru Sya tahu cara nak tidur kan baby ..skrg ank 2 ok ja ,,,kalau dia tak selasa cuba tukar cara lain ..bawa pergi jalan2 kat bilik baby akan ok ye akan tertidur 🙂🙂🙂😊😊

selalu dukung ke seblom² nie? baby sy 22hari so far blh tido dlm baby cot. sebab sy jenis xdukung. sy letak baby dlm bilik die, sy akn psg ayt² al-quran. baby tido Lena, bgn bile nak Susu atau popo.

2y ago

bagi sy tu biasa sbb bby ade ragam dia nak dekat dgn kita, dan alunan alquran/zikir penenang buat dy.. anak sy pon mcm tu juga, yg sulong pon mcm tu.. yg no dua ni pon sama ..no dua ni baru 27hari