Bayi tidak pakai barut boleh menyebabkan perut kembung. Betul atau tidak?

Baca sini <a href='https://my.theasianparent.com/keperluan-bayi-baru-lahir' target='_blank' >https://my.theasianparent.com/keperluan-bayi-baru-lahir</a>
Voice your Opinion
Betul
Tidak
Tidak pasti

1498 respon

13 Balas

ada dktr kt KK sy ckp barut ni xperlu pakaikn pon kt bayi sbb cuaca kat malaysia skrg ni panas and kalau pakaikn bayi berlapis2 kain utk ttup dia kemungkinan dia boleh terkena strok haba dan sgt merbahaya. so sejak dari tu, sy xpakaikn barut utk ank sy. dan alhamdulillah ank sy xpernah pon masuk angin. rajin sendawakan bby selepas mnyusu, insyaAllah ank xde angin.

X pasti lah.. klo sy, doktor cakap x betul.. barut ni adat je.. klo nk pkai msa ada tali pusat tuk protect tali pusat dia.. ank sy umur 2 bulan stgh da x pkai barut.. alhamdulillah xde kembung.. rmai jgk mrh kan sbb x pkai.. bla bwk ank g mengurut, tukang urut tu ckp ank x kembung.. biasa je

kalau anak sy seminggu dua je berbarut lepastu bby mcm x selesa asik merengek je mybe sbb panas ke ap x sure lps tu dh x pakaikan barut bg pakai baju je alhamdulillah x pnh kembung, tp sblm mandi sapukan perut n kki bby dgn minyak dlu lh

AUTA. perut kembung bila biar baby menangis dlm tempoh lama & cara penyusuan yg salah. angin takkan tembus masuk ikut mana2 kulit manusia.

Barut ni adat je, Barut tak ada kaitan dengan perut kembung.. yang kene pakai maknya je, anaknya tak perlu pun 😬

barut bolh jadi bhaya juga tu kalau yg style ikat,sampai bebanta2 perut baby,yg pnting sapu minyak angin ja.

Klu ikut pgalaman sy yg biasa2 ni, betul. Klu xpakai anak akn kembung perut #TAPSupermoms #TAPactiveusers

Mak bising klu tak pkai anak barut. Mmg tak perlu pon. Buat panas baby je

Based on artikel ni, tidak. #TAPsupermoms #TAPactiveusers

biase ms dlm pantang bb sy pakaikan barut