susu formula

Bayi sy baru 18 hari. Tapi dia macam kerap nak menyusu. Bila terjaga menangis jelir jelir lidah. Mak kata tak kenyang mungkin. Tp berak ok, berat badan naik. Sy tak pasti patut tak sy sulam susu badan dengan susu formula. Tapi ada baca takut baby confius nnti. Hurm. Apa ya patut buat.

2 Balas

klu bg sa normal tu mommy..mcm baby sa msa dia msih 2-3 bulan, mmg kerap tjaga stiap 2jam utk myusu..mak mertua da cba bg susu botol utk support tp baby xnk..lgpun sa xsuka bg baby mnum susu botol..sa lbih suka fully breastfeed..sa pun mcm mommy jgk..tkut baby nipple confuse..hihii..tp tu tserah pd mommy..sa just share pngalaman sa..klu baby berak ok & naik berat, ok la tu..smoga baby mbesar dgn sihat..😊

Kalau baby kerap menyusu setiap 1-2 jam, pada sy masih lgi dikira normal sbb baby girl sy pn mcm tu jugak. Berat okay dan najis pn okay. Incase mommy nk mix dgn formula tp taknak baby nipple confuse, boleh cuba cari puting botol yg mmg mimic nipple ibu. Kalau ikut tips drpd hospital, gunakan cup kecik. Bagi sikit sikit. Penutup botol baby tu pun boleh dijadikan cup baby. ☺