bayi lelaki kuat menyusu

bayi sy 1 bulan 19 hr.. mnum susu formula.. skali mnyusu 120 ml.. skrg ni bayi tnjukkan tnda2 nk lg susu bila da habis.. ada x yg mcm sy..

6 Balas

baby sy masa blm sebulan pn mmg dah start fm, sy ikt je sukatan kat packaging susu tu Alhamdulillah baby ok je. kalo rasa dia meragam konon nak susu lg sy akn pastikan gap atleast sejam+ sb penah bg jarak dekat pastu masa sendawakan pun mcm habis susu yg dia minum tu juga dia muntahkan, . skrg lg bbrp hari nak masuk 3bln masih 3oz utk gap atleast 2j standard, kdg² je 4oz kalo baby lama tdr 3-4j onwards especially bila tdr mlm plg awl jm7pm & tjaga kdg plg lewat bgn jm1-3pg.

2mo ago

yg muak² sikit tu pn bole kira je la xsampai 10x la buat masa ni, sama la baby sy pn minum dupro skrg, masa kuning haritu je minum lactogen sb kwn husb suggest bg cpt turun kuning.

kalau kita dah biasakan dia minum mcm tu, memang dia akan mintak banyak tu, atau lebih lagi bila dia makin besar. sebab saiz perut manusia ni boleh mengembang. kalau dah biasa berisi 120ml baru kenyang, bila dapat kurang dia takkan kenyang. nanti senang overfeeding. tu salah satu sebab baby yang formula-fed senang jadi obese.

Baby saya pun sama, skrg 1 bulan 10 hari. Sblm ni saya ikut sukatan fm kalau 2onz utk 2 scoop. Pastu dia mcm nak lagi, sampai jadi 4onz 😅 ni mcm dh lebih pulak sukatan kalau ikut umur. Jadi saya pekatkan ckit susu dia utk bagi kenyang. Skrg saya buat 2onz tapi 3 scoop susu. Alhamdulillah. Berkesan utk anak saya 😉

Ank sy pun mcm tu jgk..ank lelaki..tp sy risau lps hbis 4onz sy ajar puting..sbb dia kadang nk menyunyut jee sbbrnya..alhamdulillah oky je skrg tp bila masuk 4bln ni nk tdr botol susu kena ad d mulut sbb nk susu mengalir smbil tdr🤣

2mo ago

tu laa.. sy pun risau.. tp baby xda jgk muntahkan blk susu.. ada pun skit sj.. bila bg puting baby asyik marah sbb xda kluar susu.. kdg tu dia isap je smpai stgh jam x tidur2 sbb tgu susu kluar.. ksian tgk

Anak saya dua bulan still 2oz je kadang jee nampak mcm dia lapar baru buat 3oz. Cuma kadang 2oz tu tak habis sgt tapi lpstu dia ok jer tido . Gap mmg 2 jam dia nak susu

Ya boleh jadi normal if kita yg create demand tu banyak2. Boleh jadi bila dia 5 6 7 bulan nanti sebulan 7 8 tin kena spend utk fm