Pada usia berapa bayi bercerai susu?
Voice your Opinion
6 bulan
1 tahun
2 tahun
3 tahun
4 tahun ke atas

9404 respon

73 Balas

allhamdulilah anak ke 3 dapat susu badan sepenuhnya wlwpun dah 9bulan skrg berbanding abg dia 3 bulan saja sbb saya tinggalkan abg dia di kampung sbb kami suami isteri PJJ,sy suami & anak lain2 tempat masa tu, sedih sbb balik kerja lps naik cuti bersalin Breast bengkak sbb anak jauh, lama2 susu pun stop sendiri, anak kedua sampai 6 bulan saja sbb sibuk dgn urusan kerja..Allhamdulilah anak ke 3 sbb WFH sbb tu dia dapat susu badan sepenuhnya..Susu pun meriah...Anak setakat ni dah 9 bulan antibodi kuat wlwpun abg dia positif covid masa Ramadan tahun ni, adik dia yg baby negatif hingga swab yg kedua..Semua izin dari Allah..yg penting IBU2 menyusu kena kekal positif dan jaga kesihatan😘

Dah 5 tahun, bakal delivery adik.. masih curi2 nenen hhhhahahahah.. rezeki dia,sbb dia dulu kurang sihat dan bnyak urusan hospital... Jadi lebihkan susu bdn.. sbb fm boleh buatkan anak² kategori mcm anak sy demam... Tp ibu² fm pon jgn sedih².. setiap anak ada rezekinya... Yg penting anak sihat..

3y ago

insyaallah, Allah tahu niat kita.. kita cuba yg terbaik

Takde rezeki.. sampai bape bulan je dpt.. lepas tu kering.. benci sgt bff group.. mindset kepala hotak.. kena lak bos jenis tak leh kawtim.. harap anak 2 dua ada rezeki, sbb da tukar kerja.. 😊 #cukupbencipertikaikanibubekerja #pertikaikansusubadanorglain

3y ago

sama la sis..huhuhu

ank sulong setahun dia tolak susu bdn lps sy tukar ubat perancang. sampai demam sbb bngkak susu. ank ke2 7bulan tolak sendiri susu bdn sbb kenyang nasi dgn susu formula. ank ke3 plak 3bln da tolak susu bdn sbb susu x brp nak kuar. doktor kata mngkin sbb hormon dan faktor usia

3y ago

follow group d fb happy breastfeeding malaysia (hbm)... kuantiti susu ibu x sma dgn susu fm..susu ibu maximum 4oz saja hingga anak mcecah 2thn..sy sndri ajar anak myusu 3oz per feeding..

sampai 4 bulan je susu badan. Lepas cucuk 4 bulan dia x nak nyusu. Dah la susu banyak lagi 🥲. Tapi punca utama mil la bising baby x puas susu la apa stress ui dengar. Anak no 2 nanti x duduk dengan mil harap boleh bf anak lama sikit.

ank sya smpi 2bulan ja dapat minum susu bdn tpi pakai botol,dri lahir xdpt bg puting badan, sbb puting tengelam,jenuh misi doktor pkar urut nk bg puting timbul, timbul skjap ja lsp tu tgelam blik..skrg ank pon dh nk masuk 10bln.

akibat trauma tiga kali trkena hfmd dalam masa yg singkat. ank sy terus xnk susu bdn. kat rumah minum susu kotak dutch lady dan di taska minum botol susu formula. sedih sbb bercerai susu awal sgt (15bulan) dan mama nye yg xready😂

1st child BF 1mth, stop milking FM time umo 7yrs 2nd BF 5mths, stop milking FM umo 7yrs 3rd BF 2yrs terpaksa due to pregnacy n she, still craving until now sobsobsob.. Now still on FM 4th still BF

Anak saya yg b'umur 1thun7blan msih mnyusu bdn wlaupn jrg ..skrg mnum susu formula ..dn saya skrg tgah mngandung anak ke 3 ,dh nk msuk 6 bulan ..mgkin dia akn smbung susu bdn bila adik dia lahir..

Anak saya baru beberapa hari ni cerai susu badan.umur masuk 2 tahun 5 bln .Kesian dia nampak struggle tp bagi dia susu full cream dan mkn2 yg lain .Hari ni mcm demam plak harap dia cpt ok.