SEMBELIT

Bayi bru 6 bulan n bagi bubur nasi je . Tolong ye Minta tolong cara legakan sembelit. Org ckp mkn brokolo btul ke

15 Balas

Sis x boleh bg bubur nasi kosong. Lepas 6 bulan, bayi perlukan nutrisi lengkap dari sumber makanan, bukan susu dah. Pastikan makanan anak termausk protein, vitamin dan zat besi dari buah dan sayur. Boleh refer buku pink/biru klinik kesihatan tu. Boleh juga follow FB Mom Kingdom, banyak share ttg pemakanan bayi kat situ.

Bby saya kalau brokoli & carrot jadi sembelit,Tukar sawi baru ok, plus saya bg buah naga as snek. Bbur tu saya tambah minyak juga,Alhamdulillah xde sembelit dh. Saya try urut perut pusingan jam 30 kali & senaman mcm kayuh basikal utk bby pn mujarab juga,

letak minyak , n bubur jenis bubur mcm bubur lambuk tu, then bgi dia bnyak minum air masak ... klau dia ssh nk berak bgi dia mkn buah yg boleh lawas kn berak nya

Boleh cuba bagi puri labu atau puri buah betik.. Ini adalah mknn utk lawas ye,, jgn bagi puri pisang nnti tambah sembelit., bagi ank mnum air masak bnyk²..

Kurang minum air masak tu sis..bagi dia makan bubur campur sayur jgk..sy selalu bagi makan sayur bayam..everytime dy cukup mnum air ,dy tak sembelit..

Better sis follow page fb “Happy Babyfoods Malaysia". Sy ikut tips2 dlt situ baby x pernah sembelit.

Minum air banyak, beri puri labu/betik/buah naga atau banyakkan sayur dan kurangkan pengambilan nasi.

letak sedikit minyak masak dlm bubur nasi dya sis .mngelakkan dri sembelit

Bagi banyak air dan boleh ganti kan dengan puri buah

Letak minyak zaitun sikit