Berapa anda sanggup bayar kepada pembantu ketika berpantang?
Voice your Opinion
RM2,500-RM3,000
RM3,000-RM3,500
RM3,500 ke atas
Kurang daripada RM2,500

12530 respon

117 Balas

Kalo masih ada org tua,teringin nak mereka jagakan pantang kita..kalo berduit,boleh juga upah CL..apakan daya mmg xde rezeki 2 2 tu,maka jaga lah diri sendiri yg x serupa berpantang selepas melahirkan anak..husband mmg bantu jaga baby selama 10 hari,tapi apakan daya mana dia tahu nak sediakan mknn dan cara berpantang2 ni..

untuk saya bersalin normal, semua buat sendiri masak husband boleh tolong.. sebab kat hospital doc galakkan kita banyak move supaya darah nifas keluar cepat, urut mengurut semua tak perlu.. alhamdulillah perut kempis cepat dan luka jahitan seminggu dah elok.. now dah elok senang nak jaga baby..

anak ke-3 ni try berpantang sndri. sblm2 ni pantang kat ruma mak kali ni pantang kat ruma sndri. hasben dpt paternity leave 27hari . masak, laundry dan kerja2 ruma lain.. hasben & ank2 tolg buatkan.. menu pantang ala kadar, yg pntg berpatutan dgn apa yg bole dan x bole dimakan..

Pantang sendiri ja walaupun first baby n czer. PKP nie mama n mama mentua xdpt rentas daerah. cuma panggil tukang bidan atau tukang urut kampung utk berurut, bertungku n bertangas seminggu sekali. makanan harian kakak ipar tlg masak n hntr ke rumah, n kdg2 Suami tlg masak. 🙂

Mak yg byk tolong.Lagi2 masakkan lauk berpantang & sediakan air mandian.Terima kasih mak.Bg mak duit sbb dh byk tlg masa tempoh berpantang.Jumlahnya tu pun tak blh nk balas jasanya.Tp ttp kena bagi tanda terima kasih.Yg mana blh buat cuba buat tp perut WAJIB dibengkung.

Ikut bajet & kemampuan.klu ada duit lebih boleh effort tempoh panjang sikit. Upah bidan kampung je,bayaran tak sampai Rm1k. Dia buatkan semua. Urut, mandikn baby,masak untuk makan tengahari. Petang dia balik,suami sambung bantu jaga dan uruskn baby dan anak2 lain.

Daripada pengalaman la kan CL ni bukan jaga betul2 pun..rasa macam rugi je duit seribu lebih tu.. Kalau jaga elok byr mahal mana pun sanggup.. Ini hmm.. Byk keje ikut pakej yg tak buat, pastu dtg timing tak cukup. Sampai suami cakap CL ni mengarut ja..

Suami jagakan buat semua masak pakai kan bengkung jaga anak buatkan mandian semua la dia buat alhamdullilah dapat la berjimat sikit hehe..lagi pun anak ketiga dah terer sikit kot haha lepas tue upah tukang urut 3 hari straight n penutup pantang settle.

mak sy masak lauk brpantang time cuti sbtu ahad je hari lain suami sy yg masak sbb suami sy cuti lama sbb kj offshore..sy harap ank kedua nanti sy nak brpantang sndri di rumah sndri..ank prtama lahir kat selangor..ank kedua nak lahir kat johor

Alhamdulillah selamat lahirkan baby girl semalam . Dah book CL 30 hari total RM5k++ utk 8am-5pm, pakej rawatan ibu + baby + masakan pantang (bahan sendiri) + laundry . Harap CL saya okay je la hendaknya , bayar pun boleh sikit2 by weeks 🥰