12 weeks

Baru masuk 12 weeks dah boleh minum air kelapa ke sbb ni ank first

100 Balas

Dari pemahaman sy melalui penulisan2 ilmiah, sifat air kelapa mmg mencuci. Tp mencuci perut, bukanlah mencuci rahim... Jadi mgkin kpd sesiapa yg x kuat sistem penghadaman perutnya @ mudah sakit perut mgkin perlu berwaspada, takut cirit-cirit/ kembung perut yg mengganggu perkembangan janin. Sy sendiri amalkan minum air kelapa sejak 7w lg.. sebab sy suka makan makanan fastfood & mknn proses mcm roti, biskut, burger, pizza, kfc, sandwich, mee2, maggie.. which is sy percaya air kelapa tersebut dpt mencuci balik kotoran2 & sisa mknn yg itu tadi. Tp sy pastikan tidak minum air kelapa dalam keadaan lapar/perut kosong. Lps minum air kelapa, dari pemerhatian sy, air kencing sy lebih bersih dan badan terasa ringan.. Sebelum minum air kencing sedikit kekuningan & badan terasa lesu & malas shj...

2y ago

xjugak saya gugur dlu janin xkeluar dah 10hari .bila try minum air kelapa terus keluar janin .saya xperlu cuci rahim sbb minum air kelapa smpai darah stop.saya gugur 3bulan time tu.skrg saya pregnant 12.3hari

inshaAllah xda apa2...ikut bdn jga sis...tpi saya dari sblm preggy memang takut minum sbb asal minum je mmg sakit perut sangat...😰air kelapa ni menstabilkan hormon dalam badan...awal2 tri, hormon ibu mngandung adalah wajib tidak stabil untk penerimaan proses pkmbgan janin...jdi bila.minum air klapa dgn bnyak, proses tu lambat sbb bdan dh kluarkan hormon y ssuai tpi air kelapa kembalikan hormon y normal....haa gitu la pnjelasan y saya faham...nanti 3rd tri, bole minum sehari sekali...baik untk ibu2, buah pinggng dn baby...😘

Semua atas badan masing² sis . kalau dokter saya pesan cuma try minum secawan dulu masa mula² mengandung . kalau rasa sakit perut atau cirit birit . stop . tapi kalau okay boleh minum . saya masa mula mengandung , minum air kelapa cirit birit teruk . sekarang alhamdulillah dah 7 bulan , dah okay minum air kelapa . bagi lawas air kencing dengan kurangkan sembelit

Kalau rasa was2...jgn dulu sis. Masing2 kekuatan badan xsama. Ada yg tahan, ada yang tak. Saya pun teringin, tp tgula dulu smpai 7bulan ke atas. Sabar sikit...insyaAllah. Drp minum rasa takut2 dan rasa bsalah nanti.

3y ago

teringin nak minum air kelapaaa

Mak sy &mak mentua sy kata air kelapa xda masalah,kat klinik pun kata ok.malah baik utk elakkan kencing kotor msa mengandung ni.tp minum tu yg ori la jgn yg dah tambah gula tu.sy dari awal tahu pregnant mmg suka minum air kelapa..so far alhamdulillah xda masalah☺️.tp itu bergantung kpd norma adat masing2.

Sy start minum banyak masa kandungan msk 8bln.. Org ckp mnum klapa masa kndungan da sarat boleh elakkan kuning pd baby.. Alhamdulillah baby saya xde kuning.. Tapi pastikan air kelapa yg betul2 ori la tanpa tambahan bhn lain.

3y ago

sy dulu minum 8bulan smpai bersalin, anak sy ada je kuning, mungkin ikut baby jugak kot

sye first time gugur buln 6 bru nie. .sbb minum air kelapa. .ank sblom nie elok jew minum. .dlu kite muda. hormon dlman smue kuat lg. .skrg myb da berumur dan hormon pon da byk yg berubah. .skrg pregnat 5w. .teringin nk minum tp than dlu. .lain org lain hormon bdn. .

masa awal kehamilan x dibolehkan...sbb dikatakan air kelapa ni tajam...jdi minumlah lepas 7 bulan kehamilan😘😘

2y ago

Ye betul awal kehamilan ni sya pula selalu muntah apabila mkn, bdn rsa lemah je.. Sy recure energy dgn minum air kelapa.. Air kelapa ni ubat atau semulajadi. Nenas mungkin tajam tapi orang tua kata boleh dimakan dgn nenas yg dimasak.

air kelapa pling bgus..sumer penyakit, demam, racun dpt menyembuhkan..alhamdulillah sblom ni sye kne 2x denggi, covid, alahan mengandung, sye minum air kelapa..sejuk dada..jgn minum air kelapa dgn vitamin atau ubat2tan sbb nnti ubat jdi neutral..

Saya dah minum sis..dari kandungan 10w. Saya pikir masa tu nak hilangkan rasa tak sihat badan je. Sbb kepala rasa panas. Nak makan ubat suka² tak boleh. Tapi..saya tak berani lah nak suggest kat org lain. Sbb ikut ketahanan masing² kan.