baby menyorok ke? huhuuu

Baru je pi Kk . lps tu doc kta baby tk nmpak. Padahal 2 minggu lepas baru je scan dh 7 weeks dan dah ad heartbeat. Now doc kt cuma nmpak dia pnya kantung je. Tk brp clear nmpak baby tu . jantung pun tk brp nampak. Yaallah risaunya akuu ? dia suh pi repeat scan esok kt KK cheng. Tknklaa jadi mcm sblum ni. Baby stuck kt 9 weeks. Then kene cuci. Ke baby tengah menyorok? Sbb scan kk desa ni tk brp clear juga. Dia pakai mesin lama. Patutkah sy buat scan kt klinik lain ke? Just want to make sure that my baby is ok there. Sy tk boleh tunggu esok laa. Risau gila. Ad tk mommy prnah kne mcm sy? Baby menyorok masa scan.? Pliss bagi laa saran..

29 Balas

Yang pelik lagi, baby tu secara usia kandungan dia berkembang , memang betul 8w5d tp knp jantung dia tkde pulak? 2 minggu lps sy baru scan mmg kandungan 6w5d so normal lah kan kalau hari ni sepatutnya 8w5d. Bole tgok kt result scan tu. Tp knp heartbeat dia tkde? 😭 baru je sy try check upt lagi dan masih double line. Yg brmakna mmg masih ada hormon tu la. Yg prgnant sblm ni mmg bila baby dh brhenti brkembang hormon akan hilang jadi tkde double line lg. Tp ni betul ada 2 line. Mcm mna ni? Tp sy rs masih pregnant sbb masih mabok mual dan pening. Puting pun masih trasa sensitiv. Mcm mana 😭 nak nangis.

4y ago

Insyaallah, moga baik2 saja utk sis.

Semoga Allah berikan keajaiban..boleh jadi jugak dia menyorok kot..tenang..ape2 pon keputusan nanti, cuba serahkan diri pd Allah, bile kite serahkan sebulat, InsyaAllah kat situ nanti terbit redha dlm ati..mgkin menjadi, mgkin tak tp jgn mengalah..pk awk muda lg, InsyaAllah boleh berusaha..nanti InsyaAllah ada baby tu, jaga mkn sebaiknya k..☺️sy pon merasa jugak kehilangan, fhm rasanya ape..cume skang pk +ve k.. InsyaAllah ada..ari tu sy gugur tak de heartbeat, 4 klinik sy scan tp cuba gak redha.. InsyaAllah ati tenang k

Saba DOA banyak2.. tp bg sy awk tenang dlu jngn stress.. stress blh buat lg teruk.. time sy mule2 dlu 6 week nmpk kantung je Yang.. ingat X mengandung.. sy diam je X tanye Pon doc heart beat ape semua.. DH 12week bru nmpk bdk kecik lompat2… sy bukak buku Pon bile DH 6bln klu kk kt area rumah sy.. mmg dorg ambik 6bln keatas.. awk keep on doc MCM awk buat skg.. cume nasihat sy jngn stress awal2 pregnancy sngat bahaya.. makanan Pon kne jage Susu DH blh start utk kuatkn baby jngn buat kje berat2 SBB mule2 mmg kne jage..

4y ago

Amiin yaallah

Hai semua. Doc hospital bagi tarikh 2/1 untuk scan usg trans vaginal. Tp sy takut sgt laa. Boleh tk kalau sy tknak pergi? Sy nak buat bodo je laa. Biar la kalau tk rezeki pun sy redha. Biar dia turun sndiri. Sbb sy trauma dg cuci sblm ni. Sy ad appointment untuk pergi kk 23/1. Sy nk pergi time tu je. Sbb sy takut sgt sy akan kecewa awal* bila prgi scan trans v nnti tk jumpa jg heartbeat tu mmg doc nnti akan refer untuk cuci . tknak. Traumaaaaaa 😭

4y ago

Kalau tak pegi, nanti takot jangkitan kuman dlm rahim..mcm jiran sy..better awk ikot je ckp doktor..sabar tau awk

In shaa Allah Ada tu ..cuba cek at klinik swasta..mungkin lebih baik..lepas tu jgn skip makan folic acid n susu k ..mungkin jugak dia menyorok sis..sis kena yakin k..kalau deria tu Rasa mcm tu ..sis kena kuat .. kdng2 kalau kite ikutkan sgt APA y kk ckp pun ssh..nati bole dikata pregnant luar Rahim la..byk dah kes jadi mcm Ni ..mcm2 skrg Ni ..Pape pun sis jgn stress n fikir sgt k ..sabar n kuat k ..in Sha Allah percaya pada rezeki Allah..doa byk2 k

Mmg ada kes janin yg x menjadi.. sebab tu si ibu seeloknya amik folic acid dari awal kehamilan lagi. Jaga pemakanan, jaga emosi, jgn stress2, fikir dan doa yg baik2 saja. Dekat kk yg biasa sy pegi, diorg hanya akan scan 9minggu ke atas. Sbb kalo scan awal dari tu kebiasaanya x npk sgt lg.

4y ago

Insyaallah . terimakasih dah doakan sy insyallah smoga allah permudahkan urus awak ya ❤

Sedih nya hati bila dah pergi klinik swasta pun still tk nampak heartbeat dia. Lps tu swasta rujuk sy pi hospital. Untuk buat usg transvaginal. Dah pergi dah hospital dia buat appointment untuk scan trans v tu 2/1. Harap ada keajaiban yaallah... 😭

4y ago

Amiiin trimakasih dh doakan sy smoga allah permudah urusan awak ya ,❤

Mesin ultrasound lama mmg x sensitif.. most klinik kesihatan n hosp kerajaan masih pakai mesin ni.. kalo nak clear gi scan ikot bawah tvs atau gi scan kat private yg pakai mesin baru cantik gambar n clear

biasa heartbeat baby akn ada bila kandungan 9 mggu ke atas.. sis sabar ye.. mkan folid acid jgn skip.. Dan jgn stress.. awal kandungan ni.. x elok utk kandungan

Org melaka ye sis? Faa baru 8minggu 2hari tp belum buat scan lg. Suami org sini, jadinya sesapa tahu klinik swasta yg best boleh buat scan baby? Thank u🌸