10minggu 3hari

Baru balik dri scan pertama kali.. Tpi doktor xnmpk apa2.. Mcm mna ye.. Ada kesan x klu buat vagaina scan tu.

2 Balas

Scan melalui vagina tk bahaya, dan tak sakit pun. Cuma ada org tk selesa dan nervous, bila nervous alat kemaluan kita tu akan mengetat mcm self defense la. Sbb tu blh rasa pedih atau 'sakit'. Kalau nak buat, kena bertenang dan tk boleh gelisah. Benda probe tu pun tk setebal lelaki punya (maaf terpaksa ckp direct utk bg gambaran sahaja). Kalau anggaran kandungan dah 10w3d tapi tk nampak ni sama ada: 1. Usia kandungan lebih awal dr anggaran kiraan LMP 2. Perut tebal / retroverted uterus (rahim terbalik) jadi susah nak nampak kalau scan dari atas.

3y ago

Scan atas sama juga nampak. Tapi doktor pakar scan bwh sbb nak tengok samada lebih jelas & supaya dpt dgr heart beat lebih jelas juga.

Oh. Transvaginal scan tak bahaya sis. Jgn risau.

3y ago

Sama-sama sis. Semoga anak sis membesar sihat & selamat bersalin.