saya pregnant 15weeks , ada keputihan tu normal ke? sbb dari awal awal pregnant ada keputihan sampai skrg tak stop 😭

5 Balas

Keputihan ni ada yg cakap normal, maybe sbb hormon. But kita tak akan betul2 sure until jumpa doktor check. Haha. Warning sign utk segera ke klinik bila: 1. Keputihan tu dah xputih, color lain (nak ke kuning atau hijau) 2. Rasa gatal2 3. Ada rasa sakit bahagian ari2 Mcm Sy haritu, bgtau masa check up kat klinik. Dpt la ubat utk keputihan, lawas kencing, mcm tu ja. Then, sy make sure minum air at least cukup la 8gelas sehari tu. Tu Kalau mls sgt. Bila start control minum air cukup, mcm settle down la sikit keputihan tu. Tapi mcm cuak nak minum air byk2. Terasa lemas tu 😅

biasa setiap checkup kk nurse akan tanya ibu ada keputihan tak . awak kena inform jujur cakap ada . dia akan ambil sample keputihan nak pastikan ibu positif gbs atau tidak . kalau tak , tak ada apa tp kalau positif gbs sgt bahaya untuk baby masa lahir .

Keputihan yg mcm mana? Klu risau boleh jumpa doktor, klu perlu swab utk collect sample nnt doktor akan buat utk hantar ke lab.

boleh minum OMBA utk elak keputihan yang melampau semasa mengandung 🤗 www.wasap.my/60129876070/nufiya

Kena bgitahu pda Dr..sbb ad yg normal dan ad yg tak normal..bhya untk trkena GBs..bhya untk bayi dlm kndungan

3y ago

sorry nak tanya, gbs tu aoa ye?