Saya pregnant baru 5 minggu . Tapi breast dah tak sakit and belum ada alahan . No spotting . Normal ke kejadian ni? 😭

25 Balas

Biasanya normal, sesetengah org ade spotting ade yg takde atau tak perasan. Dan pasal morning sickness depend pada individu, saya mula detect upt pn pergi klinik lambat sebab nurse suruh tggu 8 minggu, kire ikut tarikh first day last period. Tapi saya pergi lambat, masa tu ikut tarikh period dah dekat 12 minggu. But lepas scan dia ikut saiz baby, jadi masa tu tak sampai pun 11 minggu baby. Baru 5 minggu, jadi sebab tu nurse suruh tggu sekurang2 nya 8 minggu baru pergi. Tapi kalau puan nak pergi scan swasta pun boleh. Cuma kalau kecik sangat takut membazir sebab tak nampak lagi. Tapi jangan risau inshaallah smua selamat. Saya first scan kerajaan sbb takut membazir jadi sabar jela hahaha.. Morning sickness pun alhamdulillah takde mula2, lepas kene minum air gula je takde selera makan sebab muntah lepas sampai rumah. Harap membantu sedikit sebanyak yea. Smoga dipermudahkan semua urusan ibu2 diluar sana. ☺️😉

Alahan tk semua org kena.. Kadang tu steady je pregnant.. Bersyukur la kalau tk de alahan.. Org yg ada alahan punya la seksaaa nk melalui smpai 4bulan.. Saya dulu berat badan 45kg terus drop 39kg sbb alah teruk.. Mkn apa semua tk boleh asyik muntah.. Admit ward 2 kali sbb muntah teruk.. Skrg dh 6 bulan alhamdulillah semua hilang cuma kadang mual je sbb baby active.. So bersyukur la ☺️

syukur alhamdulillah xda alahan sis. x semestinya kena ada alahan utk menentukan kta pregnant. sya bekerja, alahan tu smpai sya susa nak perform tugas lebih2 lgi sya seorg nurse. muntah smpai tekak bedarah2. chocolate spotting pun sya da gelabah, sbb tu early sign of miscarriage. minta sgt xdpt alahan atau spotting ni. adalah sgt normal bila kamu dpt pengalaman yg xda alahan xda spotting.

sy 7 weeks bru ada alahan. bila kena 3 bulan lebih migrain and muntah2. berat turun mendadak. spotting xde. bgi sy kalau ada spotting tu xnormal. sbb xsemua org spotting sbb penempelan. boleh jadi tanda2 rahim xkuat. bersyukur kalau x ada tanda2 alahan atau spotting. smoga sis and baby sihat2 selalu dan dipermudahkan urusan. aamiin.. ❤

pregnant xsemestinya ada alahan. ikut badan masing2. xde apa yg pelik pun sis xde alahan tu. tunggu lah week 8 keatas ke, kadang2 ada lah alah bau ke apa ke. kurang selera ke. trimester 2 dia ok balik. bukan asal pregnant je ada alahan😅 dalam drama je camtu

kita rajin membaca tu tak salah tapi bila dah membaca kita kena make sure apa yg kita baca tu FAKTA @ AUTA. SPOTTING semasa pregnant sepatutnya sesuatu yang awak WAJIB risau. ia boleh saja jadi tanda awal gugur or tanda etopic pregnancy.

saya alhamdulillah ank 1st xdk alahan lgsg.. suami yang kena alahan ..dia jadi demam xketahuan..bt keja xbleh..pening,loya .. sya relex jaa tgok dia..now msok anak kedua .. bru rsa alahan tu, tu pon loya, angin sepu ..

kadang alhan xsama sis . saya awal hnya skit badan letih je xdek rase muntah or xlalu mkn . masuk trimester ke 2 ni bru rase slow2 muntah loya , sakit pinggng . InsyaAllah xdek pape tu sis . jage dri sis .

saya pun sama, 5w takde alahan. cuma pinggang kadang rasa nak patah. ayuh kita berfikiran positive. tak semua wanita mengandung ada alahan, yg penting ibu dan bayi sihat, inshaAllah 😍💖

masa sya 5week teruk xlalu mkn, lemas,muntah² tapi slps mggunakn jusmamariam semua alahan berkurangan. skrg masuk 11w 2d. mkn ada ok sikit. nasi dah boleh masuk.