Baby newborn

Bahaya tak kalau newborn tak disendawakan lepas susu baby terus tido..dan bby jenis susah sendawa

13 Balas

masa baby awal² nb sblm ni kami hasb wife practice bbrp jns cara burping sb baby kdg lambat burp. kdg sampai 2jns cara baru burp. tp lps tu ada 1 vid xingt tgk kat mana psl parenting juga katanya kalo baby menyusu sambil ttido, xpyh burp pun xpa juga. masa baby masih tido sekatil dgn sy smpi dia 3m+ pun biasa bgtu juga ttdo sambil menyusu tanpa burp, masa awl² tu sy balik² juga tjaga & sentuh area dada/leher baby risau dia jeluak dlm tido tp Alhamdulillah so far xpenah blaku lg la. . https://vt.tiktok.com/ZSYWH1ScF/ awk bole refer vtt ni psl burp baby. acc dia Baby cry solution

Ikut pengalaman sy, mmg stiap kali lpas susu wajib Sendawakan bby. Mula dlu bby sy sgt sng jeluak/muntah smpai sy risau, sbbnye bby susah sendawa. But sy blja cara mudah, bg dy duduk tegak(make sure kene ampu baik²), usap blkg bdan naik ke atas and dlm brpa saat or maybe mgkn minit, bby akn sendawa akhirnya. Now bby sy sgt senang sendawa,sometimes baru nak angkat jea dy terus sendawa ☺

sama la, anak saya pun susah sendawa time dia newborn. macam macam posisi bagi sendawa tapi tak sendawa sendawa 😂 before dia tidur, saya akan dukung dia 10-15min dulu bagi susu turun and bagi dia tidur kepala tinggi sikit. kalau jeluak tu normal je. ni dia dah nak masuk 4bulan, jadi senang sendawa. don’t worry sis 😘

kalau nk info brkenan baby ni awk boleh tngk page fb baby language dkt ig dkt tiktok pn ada page dia.. ada saya tngk dia kata baby lepas susu terus tido tanpa sendawa tu normal tu tnda perut selesa.. kalau jeluak tu normal sebab saluran perut baby tk trtutup sepenuhnya lgi

ye.. mcm anak sye jnis snang jeluak.. penah kne marah dgn Dr sbb x sendawakn baby.. bkn x sendawakn tp baby x sendawa.. so Dr ajar klu baby x nak sendawa, pegg/ampu baby dlu dlm 15-20 min bru baringkn baby secara mngiring kt tilam..

kne sendawa jgk bhya Klau ank minum susu formula.klau susu ibu ni sy rse ok lg.sy Penh dulu lupa nk sendawakan ank.sy bagi dia trus tdo .lpstu sy p BT kje.bile sy nk tgok balik ank penuh muntah susu formula dlm buai abis kne bju2 dia .baik sis sendawa sblom nk bg tdo ank.

sma la mcm baby sy skg ni lepas mnum kan dia susu, bila kc sndwa nda sndawa dia, mala ksesakan dia nfas klu d kc sndwa

kalau DBF tak pakai botol takpe.

2mo ago

But make sure baby latch dgn betul

kalau susu formula, better sendawakan