Bayi newborn susah sendawa

Tolong share care nak sendawakan baby mudah..jarang sekali baby saye burppp sampai menangis tak selesa perut?lepas menyusu je terus tido takde sendawa dah walau berape lame pun saye try..stress kadang tunggu sendawa tak de hasil😔😔#pleasehelp #firstbaby

4 Balas

omg saya pun mula2 macam ni tapi saya dah jumpa cara lebih senang sendawa. lepas minum dudukkan dia dkt riba kita (tangan support bawah ketiak and dagu baby) sambil tepuk belakang & henjut riba kita sikit perlahan2. kalau tk sendawa juga tukar position, angkat perlahan lahan pegang bawah ketiak (mcm timang bayiz. sekejap je) lepastu letak dkt bahu pulak. then tepuk2 balik & henjut2 sikit. last choice kalau tk sendawa jugak, jgn terus baringkan. meniarapkan dia atas dada kita kejap sampai rasa2 mcm susu tu dah turun 😂 harap dapat membantu!

3y ago

care duduk tu okay lah die sendawa bile time die tak tido..kalu time die dah lena,buat ape pun dok gegih sikit😆😆

klu ank time newborn sy tiarapkan ats riba..terus sendawa..dh masuk sebulan sy buat posisi duduk, tp sy baring and duduk dlm keadaan mcm nk sit up tu.. pastu letak dia sandar.. biar dlm 5-10 minit mcm tu dia terus sendawa sndiri..ni even dia tgh tidur pun sy buat mcm tu then lps kuar angin baru lena dia tidur..

3y ago

kalu tiarap saye dok cam mane baby sendawa sbb mulut die banyak sangat bunyi🤭🤭baru nak masuk 20 hari dah 4kg sakit pinggang duk menahan tinggu die sendawa

sy ada baca , baby ni kalau dh pndai duduk x perlu sendawa dh . sbb angin pandai keluar sendiri. Jadi sy dudukkan je baby sy lepas menyusu 😂 senang lg cmtu . Cuba tunggu 5-10 minute. Klw x keluar jg , maybe angin dia keluar tp x jelas. lebih dari tu , tidurkan je dia.

3y ago

sis cuba dudukkan baby time berape bulan?

puan cuba meniarapkan baby atas riba..tepuk2 dari punggung dan tolak tapak tgn puan hala ke ats di belakng bdn baby

3y ago

yang ni saye tak biase..takut kang tersilap pegang naya je tapi takpe..lain kali saye cube🤭🤭