PROLONGED JAUNDICE DAY21

bacaan paling tinggi 263.. ada yg lg tingggi? ade tips redakan kuning baby?

PROLONGED JAUNDICE DAY21
38 Balas

Baby sy masuk wad masa kuning 133, esok tu naik p 200, lusanya naik 210. Masa tu susu kurang, lagi2 ank 1st air susu lambat kluar.. Baby kuat menyusu tapi susu masih tk bnyk, masa tu gagahkan diri juga susukan baby wlupun nipple crack.. Baby balik2 mnangis sbb lapar😭😭 Hari ke3 d wad kuning baby turun 200 so doc bagi discaj. Esok lepas discaj tu cek kuning kt kkia, kuning baby naik 243.. So doc suggestkn bagi susu fm, sykur lepas 5hari ulang-alik kkia kuning baby turun p 99. Doc kata dah ok tk perlu dtg kkia lgi.. Sy cuma susukan baby tiap 2jam, sbb kuning akan turun bila baby kerap berak n kencing... Syukur baby sy hanya kuning 8hari, harap kuning baby mommy yg lain cpt redah ye..

4y ago

Boleh share guna susu fm apa utk baby?

Kalau sis dihospital.. elakkan guna kain lain selain kain yang diberi pihak hospital.. Baby takkan sejuk sebab dia bawah lampu and lampu tu dah cukup untuk buat baby panas.. Sebab tu nurse pesan baby kalau dalam tempat dia jangan letak kain bedung atau stokin apa².. yang tinggal hanya baby and pampers.. sebab kain akan serap lampu tu.. itu yg nurse ajar saya kat nicu last year.. saya buat.. and kerap beri susu.. paksa baby minum susu every 2 hour.. nanti kuning cepat turun.. kalau ward sejuk.. beritahu nurse.. Kalau nurse xbuat ap² besok pagi² doc dtg bgithu doc.. lagi² yang bju biru tu... 😁😁 sbb dh pernah kene kat saya

4y ago

Ye betul tu..sbnr nya lampu tu pun dah panas sbnr nya..xperlu letak apa2 kain

Ank sy ari kedua lhir chck kuning 250,g esk klinik naik 330 trus wrded nsib baik stu mlm jer trun 267 ,selang shari kne follow kk, sy xdpt pantang btl2 dk ulang alik hspital n klinik smpai ari ke 18 kuning dk 239 last prolonged jaundice kne ambil darah, tugu sminggu utk result, alhamdulliah lps sminggu resualt kuar dktr discaj dri jaundice tp kuning still ag 2++ dktr suh kerap kn myusu nti kuning akn trun sdri, arini dh 26ari brptng mata bby n kulit still lg kuning2..tp dktr dh discaj..ank sy ni bkn sy gerakkn dia utk myusu dia yg gerak sy nk myusu sejam skli lak tuh, myusu kuat tp kuning susah trun.. 😪

Anak saya time admit kuning 402 . Mmg tinggi sangat . Lama jugk baru hilang . Dekt subulan . Awak kerapkan bagi susu je tiap 2jam . Saya sblum 2jam dah bg mnum susu tngah mlm pun mcm tu mmg saya jga jam . Tdo saya mmg kelaut la dpt tdo sjam pun dah rsa ckup . ank saya kuning dia lmbt trun sb dia kuat tdo sgt . Pstu sush nk kejut mcm2 cra kejut kan dia .cara terakhir saya kejut dia saya lastik tlapak kakinya

4y ago

naik jugak sikit2 dia lahir 2.75kg umur 1bulan 3.05kg . dah hilang kuning baru naik mndadak umur 2bulan 5kg .

Anak 1st 275..mmng tinggi sebab makan ibu x pantang.. Anak 2nd ni 1st cek 153 ja..masuk 9hari tinggal 102 sebab sya amalkan BF yg kerap untuk bby..and saya makan cuma sayur+ikan masak sup je.. x payah letak apa2..cuma air and garam je..makanan tambahan cuma biskut +nestum..mulut kena tahan sampai kuning bby hilang..kesian bby

Kerapkan penyusuan sahaja kak. Kejut baby dlm 2 jam sekali utk bagi dia susu. Sbb baby yg kena jaundis ni kuat tido. Anak sy dulu pun mcmtu jg. Tp alhamdulillah x sampai masuk wad. Dan akak jgn amalkan apa2 herbal ye semasa bagi susu kat baby. Takut rasa asi tu berubah jd pahit sbb jamu herbal yg ibu konsumsi

Ank sy pernh kna lmpu ats bwh dua2 skli.. smpai dh nk hmpir kna tukr darh sb kuning x turun.. ats kesabran sy.. sy kerap bgi dye ssu naik turn wad semata nk bgi dye ssu bdn.. alhamdulillah xjdi tukr drh kuning ank dh turn dgn jaya nye.. moga bby puan cpet sembuh yew.. insyaa allah.. aamiin..

semoga dipermudahkan. anak saya pun masuk wad harini dgn bacaan 238. sebak hati tinggalkan wife dgn anak kt wad sbb hospital kerajaan. memang kena overnight dalam kereta selama mereka berdua di hospital.

Anak sy dlu pon prolonged jaundice. Sy keeps on bg df. 2 jam sekali gerak dia minum susu n sapu minyak telon dkt perot n tapak kaki utk galakkan dia membuang. Kalau baby byk membuang lg bagus baru jaundice turun.

Masa baby sy kene kuning nurse suggestkan mndikan baby guna air rebusan daun belimbing n rajinkan kejut baby utk susu (BF) alhamdulillah first kuning 10.8 dlm semgu trun trus 3.4