tips control diet

Bacaan bsp saya waktu pagi tinggi sangat.. Waktu lain ok normal cun.. Ada apa2 tips tak untuk control.. Kalau boleh taknakla consume ubat.. Mohon tips rakan2 semua #firstbaby

6 Balas

Mlm stop mkn sblom pkol 10pm sis. Mkn ptg laa yg berat. Mlm tu sblom pkol 10mlm tu mkn laa yg ringan2 like roti, oat, atau biskut je. Sy last mkn nasi pkol 8pm lpz cek yg pre dinner pnye tu trus mkn nasi. And mlm sblom tido amik biskut sikit. Then jgn mkn apa2 dh smpai esk pagi. Pstu sblom pkol 10pm tu minum air limau@lemon. Setakat ni oke. Sy sllu wt gitu

Saya pon mcm awak. Baru 2nd time buat kena bebel dgn doktor part waktu pagi. Then, saya cuba try makan minyak kelapa dara, alhamdulilah. Menjadi. So nie kali ke 4 sy buat. Sy last makan kol 6pm, then malam dlm kol 8pm makan ubat cm biasa dgn minyak kelapa dara. Saya tak jual ya. Saya ckp atas pengalaman saya yg sdg mengandung skrg nie and ada gdm on diet.

Klu chek bsp pagi kul8,mlm kul10 tu kita puasa dah smpi kul8 ambk darah pn cntik..selepas ambk darah kul11 baru kita boleh berbuka puasa minum air cmtu,mkn boleh tp control la..mkn sikit sja sbb nt kul 4 chek bsp lg kn..selepas mkn wat air lemon suam @ limau kasturi .

Sy malam tka makan nasi ... Dan beras pun dah tukar beras perang... Masakan pon macam org berpantang mkan ... Takut kena mkan ubat ...so kena start jg dri n cntrol nafsu makn ..klau lapa mkn oat ke,buah ke,susu...lebihkan lauk dr nasi.

Pagi2 8am kn? Kalau cek bsp, pagi tu kena puasa dr 10mlm kn? Sy dulu puasa dr 10 mlm utk cek bsp 8.am.. Next 11.30am,5.30pm dan 9.30pm.. Kena puasa 2jam sebelum utk 3masa tu..

4y ago

haah kk saya pagi tak bole lebih 5.3..kena ambil supper juga mcm roti dgn susu atau biskut oat dgn susu..tak boleh just ambil dinner sahaja pkl 7 mlm tu..pkl 9mlm kena ambil supper juga..doc saya suggest begitu..alhamdulillah saya buat n bacaan pagi sye 5.0..kalau tak sebelum ney mesti 5.8/5.5 pagi

Saya pun sama. Pagi je mesti tinggi. Sekarang dah on insulin dah. Taktau nak control makan macam mana lagi. Geram pulak rasa. 🤣