Nursing strike ke ni

Baby usia 4 bulan 15 hari.. semenjak masuk 4 bulan kalau df baby macam main-main dan dia hisap sekejap je.. dalam 5-10 minit lepas tu dia lepas puting nangis-nangis.. saya check aliran takut laju.. tapi tak laju pun.. kalau bagi botol lagi dia tak hisap.. dia main dengan lidah ada la.. saya bukan apa risau berat dia tak naik.. nursing strike ke macam ni? Risaunya nk masuk kerja takut dia tak mau minum susu dengan babah dia..

2 Balas

Baby klu skjp kena bgi botol, skjp direct breastfeed, ada masa baby confuse smpai xnk nyusu. Sy ada baca ada org guna nipple shield klu x silap. Atau cuba je pujuk, cuba position lain2 dodoikn anak, dia calm down bru try lg bgi nyusu. Boleh check juga gusi klu dia rsa nk gigit2 slalu, mungkin gusi gatal, boleh bgi dia teether. Nurse dkt klinik sy bgi tips to breastfeeding mom spya mnum susu utk bgi susu tu pekat lg, rather than mnum air kosong je. Smoga mudah urusan sis.

4w ago

Ya boleh. Seawal 4 bulan mmg dh ada baby yg dh tumbuh gigi.