Ada harapan lagi tak nak breastfeed?

Hi, baby saya dah nak masuk sebulan esok. Sy tak pernah breastfeed sbb susu cuma keluar sikit je & baby mengamuk kalau tak dpt susu. So sampai skg asyik minum susu formula je. Ada harapan lagi ke utk sy breastfeed? Byk pump dah beli, dari manual sampai ke auto tp tak pernah pakai pun. 😭

2 Balas

1) boleh nak adakan susu badan semula. kita panggil kaedah relactation. kaedah ni bukan harini awak buat, harini juga awak nak hasil yg byk mmg xdpt la. mentah dn fizikal awak kena kuat. hasil susu mgkin ambik 1bulan baru nmpk. ikut atas usaha awak if awak tak putus asa. 2) nak susu badan sentiasa ada bukan dgn awak tengok susu sikit the terus stop. awak kena bagi rangsangan yg kerap supaya otak awak terima signal utk produce susu badan. fahamkan konsep demand(permintaan) & supply (penghasilan/pengeluaran) susu badan. contoh paling senang nak faham xde permintaan ( baby hisap/awak pam) maka xde la pengeluaran susu badan awak. 3) nak baby directfeed semula pon boleh. tapi awak kena nekad la. sbb baby awak dlm kategori nipple confuse dah. kena selalu pujuk baby. byk kn skin to skin dgn baby (mean awak shirtless dn baby awak pakai pampers je) boleh pakai alat supplementary nursing system. pujuk baby setiap hari tanpa awak putus asa. offer baby sebelom feeding que dia. jgn time dia dh melalak baru awak offer breast confirm baby reject. 4) kalau pam pula. awak kena consisten. awal2 ni kena start pam 2j gam setiap sesi. walaupon hanya keluar angin saja, awak kena terus kan pam. jgn stress if tak keluar pape pada permulaan ni. pam ni bukan pam siang je, mlm pon kena pam. max pam 12x. min pam 8x. 5) pam2 yg awak beli byk2 tu pastikan size corong/insert tu ngam dgn nipple awak. supaya bila awak pam tak sakit

2y ago

most wc awak. awak boleh buat okay❤️

boleh. sye mula2 mcm tu la. susu keluar sikit je. lps tu keep on pump and bgi breastfeeding. lama2 susu jadi byk. kena bykkn minum air masak. boleh buat urut lancar susu dgn mak bidan.

2y ago

sy akan usaha sebaik mungkin 🥰