ruam

Baby saya baru 16 hari. Tpi ada bintik bintik kat muka dia. Nurse kata ruam panas. Mungkin sbb lepas bersalin bilik saya agak panas sbb saya slowkn kipas. Tkut bby masuk angin. Tpi skrg kipas dh sya kuatkn + tmbhn kipas. Tpi bintik still ada. Dan keluar bintik dari bawah leher smpai atas kepala. Ada yg tau tK cara untuk atasi bintik ruam ni?

ruam
43 Balas

Anak saya masa belum sebulan pun kena ruam2 cmni. Macam2 try, beli tasneem skeenz letak kat kulit baby. Tapi macam jadi kering sangat kulit baby, sampai nk mengelupas. Last2 kakak ipar saya suggest, jangan pakai apa2 sementara waktu, sabun mandi baby atau krim.. Sebab kita tak tahu baby kita okay ke tak dengan bahan2 dalam produk tu. Lap je selalu dengan kain lembap, terutamanya lepas susukn baby. Lama kelamaan, ruam tu hilang sendiri. Lepas hilang tu, saya pakai semula shampoo baby. Alhamdulillah, okay je.

Cepat2 sapu sheabutter butter or cocoa butter or aloe vera yg Korea pny.. Lebih natural.. Xde bahan kimia.. Ruam panas ni kalo di biarkan bole jd ekzema.. Ibu kene pantang makan yg ade gluten n gula putih.. 2 Benda yg sgt mempengaruhi ekzema.. Kalo melarat kt bole murung..

Anak saya jadi haritu , cek doktor cakap tu ruam panas , samada panas dari cuaca sekeliling atau ibu susu badan dan bnyak makan halia , lada hitam dan bwg putih . Jadi sis cuba elakkan baby berpeluh dan klu sis susu badan , sis kurgkn makan yg bersifat panas tu .

Ank sy pun ada ruam panas tp alhamdulillah dah beransur baik. Sy guna cream ni atas nasihat ahli farmasi. Yg zaricort tuk ruam & yg foban ni sapu d ruam yg ada luka mcm berair sbb yg ni ada antibiotik. Sesuai tuk baby NB skarang ank sy dah 5 bln

Mandikan baby dengan air basuhan beras cuba la kalau x percaya tgk kulit baby bukan hilang je ruam tu tapi bersih + cerah sekali petua dari mak saya , duit pun x membazir beli produk2 ape 2 untuk baby kalau x ok baru beli krim atau ape2 produk

Doc bagi anak saya krim Calamine. Jangan basuh dengan air beras ke apa sis. Kulit tiap baby lain2. Takut alergi ke apa. Lagipun air beras takut gatal nanti. Better bagitau je nurse masa check up. Diorang refer doc😅

Anak i since newborn till now 7m jenis kuat berpeluh n badan die panas bahang.. so mmg kerap ruam panas if cuaca panas.. i just use vaseline dr rambut muka smp ke kaki.. danak masuk 3 botol guna..

Better bawa dia jumpa pakar kulit Akk.. Anak sy pun start dr bawah leher hingga ke Kulit kepala... Apply cream yg Kk bagi... Langsung X berkesan... Last last jumpa pakar baru Tahu anak sy minor eczema

Anak sy ketiga² ada ekzima.. Sblm naik ekzima jadi ruam panas mcm ni jgk... Sy mmg dah prepair mandian sebamed utk diorg... Mmg x wangi.. Tapi baik utk kulit baby.. Lg pun sekqrang musim panas

Ank sy dlu pn ada tpi bukan sbb panas dia berpeluh ke apa.. Ank sy sbb trkena susu badan.. So tiap kali lepas mnyusu sy akan basuh mulut n muka dia.. Alhamdulillah hilang kejp je