ruam

Baby saya baru 16 hari. Tpi ada bintik bintik kat muka dia. Nurse kata ruam panas. Mungkin sbb lepas bersalin bilik saya agak panas sbb saya slowkn kipas. Tkut bby masuk angin. Tpi skrg kipas dh sya kuatkn + tmbhn kipas. Tpi bintik still ada. Dan keluar bintik dari bawah leher smpai atas kepala. Ada yg tau tK cara untuk atasi bintik ruam ni?

ruam
43 Balas

If mommy g kk untuk check baby..mnta dr surat refer pakar kulit (dermatology). I buat mcmtu for my baby. If klinik swasta pon boleh..asal ade surat refer tuk kita appt dengan pakar

Anak saya hari ini 18 hari. Pernah refer doktor masa check kuning, doktor kata normal, after sebulan akan hilang dengan sendiri. Saya bubuh bedak sejuk nipis-nipis je, cuba 😅

Dr cakap normal utk newborn baby. Boleh try tempek bedak sejuk. Jgn pakai bju tebal2. Sya cuma buat yg itu saja utk baby sya. Alhamdullilah makin okey 😁

Better check dgn pakar kulit, sy dulu byk kali g dktor biasa and dorang ckp ruam biasa jgn letak ape2 then bila makin byk and bby sleepless, pegi pakar kulit br taw ATP ..

4y ago

Sorry sis lambat reply. ATP- atopic dermatitis atau slalu org sebut eczema

Bg sy itu normal.. kdg sbb susu breastfeed tu sendiri.. tp 2,3 minggu ruam tu akan hilang.. InsyaAllah.. just rajinkn lap dgn kain suam after breastfeed

Ank sy mcm ni juga.. Ruang panas sy sapuhkan herba blend shaklee alhamdulillah hilang dlm msa 2hari,jgn sapuhkan bedak ke muka dia dulu

bersihkan ruam dengan air secara kerap or pakai cetaphill. anak saya pun sama juga tak boleh panas ,bila panas naik bintik dan merah2.

Alahhh cianya baby..pkaikn bju yg x panas..elak kn dlu pkai sabun kt baby..pastikn bby x berpeluh..guna vasilne

Ikhtiar guna skeenz balm dari tasneem in shaa allah membantu http://www.wasap.my/+60142659754/tapbabybalm

Sy masa ank baby pakai kan sabun ni...bagus tuk kulit baby...cuba la...beli kat farmasi alpro@watson@guardian