Tahi mata anak banyak.

Baby saya 8 bulan. Tiba² macam banyak pula tahi mata (kuning) keluar. Macam berair sikit. Mata nya tak ada merah pun. So far mmg aktif. Kenapa ye? Ada sesiapa yang berpengalaman? Kena pergi klinik ke?#firstmom #pleasehelp

8 Balas

Anak saya pernah kena jgk. Mcm2 ubat mata saya pakai termasuk ubat mata RINSZ tak silap nama dia. Akhirnya saya pakai ubat mata yg dibeli dari farmasi brand NICOLE/NICOL lebih kurg mcm tu la ejaan dia. Baru lah mata anak saya ok lepas berbulan. Ubat tu hanya boleh pakai dlm masa sebulan & kena simpan dlm chiller. Saya hanya boleh share pengalaman saya. Apa2 pun kena consult doctor jgk. InshAllah

Tahi mata warna kuning ni biasanya x normal. Takut anak kena infection mata. Kena bawak jumpa doc. Pengalaman sy dulu anak pernah kena infection mata. Mata x merah pun tapi keluar cecair kuning mcm taik mata/nanah. Setiap 4jam sy kena letak ubat mata. kena kerap bersihkan pulak mata dia dgn air normal saline.

Ye anak saya pun pernah. Tiba² keluar tahi mata macam nanah kuning² tu. Tapi saya tak bawa jumpa doktor, saya rajin bersihkan je mata anak. Lap guna kain dengan air suam. Lama² benda nanah kuning tu hilang sendiri. Tapi kalau mata anak sis condition dia merisaukan, please refer doc ya

mak makan jamu/herba ke? kalau ya & bf baby mungkin panas Dari jamu. kurangkan dose. tgk ank mcmana. kalau mak xmakan jamu, meby sbb infection

ya mommy. kena pergi klinik swasta/kk. nnt story dekat doktor ya. tangkap la gambar as prove nak tunjuk doktor nnt

Ya kena pergi klinik. Selalu nya bila kuning tu dah ada infection

infection mommyy. kene bawa jumpa doktor

cek klinik