Bayi 8 bulan buang air besar banyak kali.

Baby saya 8 bulan , 3 minggu lepas kena covid. Masa covid dia diarrhea hari hari. Dia mmg susu formula ja. Saya try tukar susu lain, berak berdarah pula. Dah admit hospital, dirawat sebagai dysentery. Ciritnya makin kurang. Tp saya perasan, kalau dia minum susu sahaja, dia berak normal 1-2 kali je sehari. kalau dia makan , setiap kali dia makan tu la 2 jam lepas tu berak. Sebelum covid mmg dia makan atau susu pun dia akan berak 1- 2 kali je sehari. Soalan saya, normal ke baby berak setiap kali makan?

2 Balas

Kiranya dalam sehari berapa kali baby buang air besar? Pada pendapat saya, normal. Itu menunjukkan tahap pencernaan baby berada pada paras yang baik. Selagi najisnya tidak berdarah, tidak keras, cair atau mempunyai warna yang tak normal then it should be okay. Tapi jika Puan masih risau boleh sahaja berjumpa dengan doktor.

1y ago

tq. 👌

normal