MITOS OR FAKTA

baby bru lahir.. pakai bju ada color kuning ... kuning makin naik!?? 😳???

11 Balas

Macam mana kuning naik? Dye kuning dari baju tu serap masuk dalam badan anak? Macam tu ke? Mohon belajar sama ya macam mana jaundice tu boleh terjadi. Kalau nak hormat kepercayaan orang tua, dengan cara yang paling hormat juga la kita try educate diorang. Jangan biar kepercayaan karut berlarutan. Dah tahun 2020, informasi hujung jari je.

sy x tau mitos ke fakta...sbb nurse sndr suro elak pakai baju kuning n makan kuah pindang kuning tu elakkan...sy ikot je alhamdulillah kuning anak sy bape hari je da hilang...x salah ikot kalau brkesan kt baby...kalau memanjang org kata mitos kte pn ngikut...yg terus kuning baby kte gak...apa2 nasihat cuba je selagi x mudarat awk dan baby...

Owg dlu mng cmtu smua dlm umh jgn ada wrna kuning wlau pkaian skli pn mmng smua ckp mitos tpi ada jgk betul nye.. misi tmpt sy pn ckp bnda yg sme jgak pesn jgn pkai kn ank bju wrna kuning atau ape2 wrna kuning..mmng x masuk akl kn bnda2 cmtu tpi tu lh owg tua biasa lah bnyk bnda yg pantang..rsa nk ikut ikut je klau x buat xthu je lh😅

hHahaha mitos je ni awk. tp mak mertua sy percaya, dia sorok semua brg baby yg sy beli warna kuning. nurse dlu2 kan cek kuning tekan2 kulit je so kdg pkai baju kuning buatkan baby nmpk kuning so nurse konpius 😂 skrg kan dah ade ambik darah baby sume tu so xde masalah la. sy pakaikan jugak kuning tu alhamdullilah ank xde kuning pun

4y ago

Yup. Saya rasa faktor orang dulu cakap pakai baju kuning menyebabkan kuning sebab nurse datang rumah check kuning guna mata kasar je. Klau kita pakai kuning secara tak langsung nampak kuning jugak kot.

Macam mitos je.🤔🤔 Tapi mak mertua saya pun pesan gitu. Bukan setakat baby jangan pakai baju kuning, mak nya pun jangan. Langsir rumah pun jangan warna kuning. Pening kita, tapi kita iyakan je. Hormat orang tua tapi pada masa yg sama tak percaya. 😅😅

Samalah..ada org cakap baby tak boleh pakai kuning nanti kuning makin naik,, saya iyakan je.. Tapi naseb mak saya bukan jenis ikut petua tu, so Selamat lah saya😂 sebab bagi saya macam tak masuk akal je warna dari pakaian boleh menyebabkan kuning

klu ikutkn mmg mngarut je..org dlu2 xbg sbb ble pkai bju kning @sgala bnde kler kning sbb xdpt nk kesn kuning ank..sbb nk sme..kuning ssh trun...huhu..nsb baik mmg xminat kuning pn.so xde nk amik port sgt psl kning2 nie..

Mak sy mak mertua sy dua2 ckp mcm tu... Sy iye kan jela wlpon tau bnde tu xmsuk dek akal.. Hehe

Mitos