mitos atau fakta

Selepas 40 hari still pakai sarung tangan pada baby adakah perkembangan otak lambat?mitos atau fakta?

16 Balas

Fakta dia nk bg baby tu explore.. Dpat explore new things bila sentuh.. Bila dlm mitten dia akn genggam saja, so pgerakkan dan sentuhan tbatas.. Cuma cepat blajar la conclusion dia.. Cuma booties tu boleh pakai bila mlm n kluar jln2

probably fakta sebab baby tak boleh nak explore kalau asyik berbungkus je. macam kita yg tua pun kalu duduk berkurung sebulan dalam bilik mana pun xpergi apa pun xbuat pun kepala jd tingtong hehe

kalau ikot kn lepas je sbulan dkter da x bagi pakai.. nk biar kaki tgn dye explore sane sini.. skarang pn rata2 bila pergi kk, bby masih dlm pantang pn x pakai mitten and booties..

Tangan tu sbb nak bg jari2 baby bergerak, bagi jari baby kuat utk sentuhan. Pakai mitten dlm sebulan je. Kalau stokin mmg org pakai lama, sbb nanti baby sejuk/ masuk angin.

Bgi sya fktaa. Tgn jari dia beljr sntuh rasa somethg y new, bukk dri gengman tgn diaaa. Saya hujg² nk hbs pntg dh bukk. Dia bljr kwal diri dri tk tkjt n bunyi dll

Biasanya sbb xnak kasi dia scratch muka or body part lain..perkembangan otak tu kena minum anmum rasanya bg sel2 otak berhubung..gurau je ye

Sy xpakaikan pun. Asalkan kuku dia pendek. Baby pun belajar utk tak calar muka.kena mula2 tu takpe,biar dia tahu sakit kalau cakar2

Rsnya bknlah perkembangan otak, means takdela baby slow ke apa. tp perkembangan je lah..mcm kemahiran dia. 😅😅

Mengikut saranan doktor tak perlu pakai langsung mitten n booties tu. untuk merangsang dia punya sensori system.

Fakta..boleh bagi baby bljar sensory lebih awal, cuma pastikan kuku baby tak tajam, risau dicakar muka