Barut dan tali pusat

Baby baru lahir kan memang terus pakaikan barut ke? Kalau pakaikan barut, barut tu perlu atas dari tali pusat ke? Dah masuk 35w ni dah makin risau pulak. First time mom ni rasa macam tak cukup ilmu lagi.

18 Balas

angin tak masuk melalui kulit. nk pakai boleh xpakai pon boleh. kpercayaan org dulu2 pakaikan sbb elak angin. tp takde pon..kalau kata nk protect tali pusat dia sbb taknak trgeser baju n berdarah,sy caye..masa bru lahir sy xpakaikan barut. sbb nk tali pusat dia cept kering cepat tanggal. pakaikan bju pon longgar2.. lagi lmbt tnggal lgi pening kepala. nk mndikan pon kne sgt berhati2 kt area pusat..sbb kita nk dia tanggal smulajadi. bukan trtanggal sbb trkena tgn kita/lain2 .. kang brdarah smua tu dah satu msalah lain jadi jangkitan kuman.. anak sy tak smpai sminggu dah tnggal tali pusat dia..

Yg saya tahu daripada mulut org tua, barut tu utk elak baby kembung. Tapi saya awal2 tak letak pun barut. Biar je tali pusat tu terdedah sikit biar cepat kering, pampers pun saya lipat biar tak kena talipusat. Tutup dgn baju je.. Hasilnya mmg talipusat anak saya cepat kering & tanggal.. Dalam hari ke 7, waktu pagi2 tu dah tanggal. Lepas dah tanggal tu baru la pakaikan barut kat baby.. Tapi banyak kerja la kena sapu minyak telon, urut perut & pakai barut baru perut anak iolls lembut & tak kembung.

hemm ikutkan kalau takut kite tak dapat rehat sebab anak nangis perut kembung, pakaikan lah barut. pakai yg jenis strap , senang dan mudah . tapi kan, anak saya kalau ibu jaga je pakaikan barut . turn saya pulak pakai kan baju, saya tak pakai pun barut tuu huu sebab tak suka bila anak berak, dengan barut2 tu sekali terkena najis dia 😂 dah jadi double2 kerje huu

anak saya dari lahir sampai luruh tali pusat tak pakai barut. lepas tu sekali saya salah makan efek baby kembung perut baru tuam & pakaikan barut. itupun sekali sekala sebab sayang pula beli tak pakai. kalau kira ada la kot sebulan pakai itupun siang hari ja. lepas tu tak pakai dah. rimas pun ada bila pakai asyik naik ke dada. kesian anak tak selesa.

saya pakai barut pun dlm beberapa hari / minggu je, pastu anak saya tak selesa, cuaca panas, asyik kena dukung naik ke dada, kulitnye jd merah pulak, saya kesian, tanggal terus bila kena kuning itu..kira mungkin seminggu je pakai.. ada 5 barut kini tak guna.. tak masuk angin, alhamdulillah sbb selalu apply minyak telon dan bekungkan sewaktu mlm.

sy berpantang dgn mak, so mmg dia akan suruh guna barut. cuma jgn ketat je. lg satu pendpt sy, senang nk cover tali pusat from bacteria ke apa if pakai barut. tapi make sure before pakai tali pusat and area dia betul2 kering. alhamdulillah anak sy pun cepat je tanggal tali pusat dia. tp terpulang pd individu, dua2 takde masalah.

pkai or x.. xde msalah.. cme barut ni . klu pkaikn slmat ler sikit tali pusat.. tp.. klu ank kne kuning.. nurse suh bukak sgalanye.. pngalaman sye.. ank sulung kne bukak bedung ngn barut.. sbb kuning . nurse xbg dia "selesa" sbb nt asik nk tdur xnk susu

barut diguna kan utk elak bby kembung... terpulang nk pakai atau x, pasal tali pusat bby tu xde masalah... nk tutup boleh, x tutup pon boleh... mcm sy tutup sbb ank sy pramatang pakai drypers x saiz dia ok je xde msalah

baby baru lahir elok dipakaikan. klu x nk melorot barut tu pki kn jenis barut gantun yg tiga segi tu. dlm masa yg sama jgn lupe tuam perut bb lepas mandi.. sapu kan minyak telon / yu yee kat betis tapak kaki belakang. baby selesa nnt.

nak pkai boleh xna pon xpe. my suggestion xperlu pon pakai untuk bby. saya ritu beli last2 pkai 2 3 hari then xpkai da. tmbh2 kalo anak yg de kuning. kalo pkai kt perut pon tahu2 ke dada dy😂

2y ago

hahaha nak pakaikan pun takut dengan tali pusat