Ada bau kurang menyenangkan dkt telinga kanan baby..

Baby baru 30 hari.. lately kalau cium pipi dia belah kanan tu ade bau kurang best.. kita cari2 yg x best tu dr telinga dia.. Apa nk buat ek try suluh x nmpk pun sbb telinga baby kecik.. Bau dia agak kuat klu kita dkt dgn pipi kanan dia.. Sblah kiri xde pape plak.. Dan skrg ni muka, kepala, leher baby tgh tumbuh ruam/bintik² merah. Ada yg bernanah tu.. my mom kata normal.. Yelah kot sbb mostly semua baby kene, teruk dgn tak je. Anak² kakak sy pun pernah kene masa baby, hilang sendiri.. Ada potensi ke ruam/nanah tu tumbuh dlm telinga? Atau telinga baby termasuk air susu masa dia muntah? Nk hilangkan bau tu mcm mana ye..

7 Balas

anak sy p bgitu.mcm pelik, kenapalah bau kt telinga.Rupanya, kt.area telinga tu sy lupa nk bersihkan. bila guna cotton bud, sy cungkil2 kt ruang cuping telinga tu keluar mcm kulit mati..jd skrg ni lps mandi je, mmg akan korek2 check kt area telinga, belakang telinga (bkn dlm telinga tau), 1 lg, kena rajin check pelipat2 baby..mcm kt leher.Anak sy nya kulit menggelupas .sy bau kulit menggelupas tu, sama bau mcm kt telinga tadi tu... 1 lagi, kalau baby suka genggam, rajin2 bukak tgn baby..celah2 jari, kt tapak tgn akn ada kulit2 mati yg berbau..kena selalu bersihkan

8mo ago

Terima kasih puan, saya baru cek rupanya punca yg sama. Bkn dtg dr dlm telinga, tapi blkg cuping telinga. Mcm berair pastu ada kerak wrna mcm tahi mata tu.. Bila dah bersihkan baru hilang bau nya.. Mybe bila nyusu tu telinga baby kerap terkepit jd mcm luka skit & keluarkan air yg xsedap bau dia..

Guna cotton bud just lalukan dan pusing2 kt area telinga baby tu, area lubang telinga die. Tp jgn masukkan cotton bud tu kt dlm telinga, bahaya untuk baby. Awak just buat kt pintu lubang telinga tu. Lpas mandi pun sama boleh buat, kadang boleh je lap guna tuala mandi tu buat benda sama kt area telinga die. Kalau lpas mandi lg senang sbb cecair die tgh cair. Mgkn boleh jadi bau tu sbb tahi telinga die x bersihkan.

baby sye pun mcm tu.. tyme checkup sbulan inform kk.. kk refer pakar check dlm tlinge mcm ade cecair putih sikit.. Dr bg ubt titis utk guna 2 mggu.. tp kuping2 kt tlinge, kepala, kening x hilg.. so peg klinik pakar kulit swasta.. dpt krim.. so yg pnyakit kulit tu da ok.. yg tlinge tu pun da ok.. so sye x sure la klu yg tlinge tu ade kne mngena ngn kulit dye ke x..

better cek dgn doc yunk..sy benda2 camni mmg refer doc je..lebih yakin d menyenangkan hati..huhu

Masa jumpa nurse utk follow up 1m cuba bagitahu keadaan baby Saya xde pengalaman utk ni

Better refer dengan pakar dear. Takut melarat

kalau risau refer dekat klinik awak