Bagaimana ayah mula-mula tahu tentang kehamilan ibu?
Voice your Opinion
Ibu buat kejutan
Buat pemeriksaan bersama-sama
Ibu nampak mudah letih
Lain-lain/nyatakan

5912 respon

79 Balas

Sy bt test upt sebelum pergi shopping barang keperluan kerja (baju, kasut etc). Apa pun test upt dlu... Every month lepas kawen mmg bt test. Tp masa tu da xberharap sgt. Tgk2 positive. Terus xjd nak shopping sgt sbb nnt kene shop utk maternity jd save for later. Suami tengah memancing pulak time tu. Sy ikut suami checkin hotel yg dekat dgn jeti dia turun laut...dan pergi shopping me time gitu. Time shopping sy singgah kedai baby, dan beli booties dan mitten newborn... Pastu tunggu suami balik dan mandi2, magrib apa semua... Lepas tu dia suruh siap2 sebab nak makan malam dgn kawan2 mancing ikan yg ditangkap. Sy suruh dia duduk dulu... Saya cakap ada surprise ni... Dan sy bagi paper bag suruh dia bukak present haha. Bila dia bukak terus dia pandang saya dan peluk saya.... 5 bulan je tunggu. Tapi terseksa sbb setiap bulan kami check upt 😂 pernah sampai lewat 2 mggu tp tetap juga negative bila check upt. Esoknya period pula. Mmg kecewa haha. Now baby dah 2months 2weeks. Alhamdulillah... Tapi sebelah stokin tu dah hilang masa checkup kat hospital huhuhuhu sedih betul sebab sangat sentimental. 😭

buat upt test pkl 1 pg then xpuas hti guna clearblue plk utk kepastian. skali trduduk jqp tgk result. lpstu kejut husb tgh tido dpn tv🤣🤣. mke husb time tu nk mrh tp sy xheran pun yg pntg result upt ni blh buat dy trkejut.. sy tnjuk clearblue tu kt dia, dy trkejut trus bgun. last2 dy xpprcye . dy suruh test esk plk🤣.. esk sbuh2 sy dh test tp sy xtnjuk lg kt dia. sy tnjuk lps dy balik keje. dy blik je keje trus sy bg clearblue tu kt dia . lama dy tgk clearblue tu. dy trus ngs🤣🤣🤣 klkr truk.. dy ckp trme ksh bnyk2 . sy ckp jgn trme ksh kt sy trme ksh kt Allah sbb Allah dh dgr doa kte. kte ni usaha je .. sy lekat lps sy mnum air rebusan kak imah yg dlm tiktok tu. sy smpt mnum 2 kali je . lps smnggu sy rse pening nk mnth skit kple slme 1 mnggu, sembelit .. ble buat test 9 hri sblm period dy kuar double line tp samar2. 1 hri sbslm period pkl 1 pg tu brulah kua double line terang and try guna clearblue . dpt result pregnant 2-3w. 2 hri sblm period try test lg guna clearblue sbb husb xprcyee. dpt result yg samaa pregnant 2-3w..

Call syg and nk bgtau kat syg yg i mengandung 6 minggu dh.masa tu i sendiri pun x tahu yang i tengah mengandung.bila i dpt tahu yang i mengandung, orang pertama yg i bgtau ialah syg, bapa,aka-aka i, nenek, makcik-makcik i.masa i nk call nenek, nenek x ada di umah.i terus p umah nenek and i bgtau kat nenek ada berita baik nenek ckp yg u mengandung kh. kami sama-sama menangis sbb ni waris pertama pd family i,i bru saja kehilangan ibu. Nenek ckp klu ada ibu, ibu mesti happy sgt. Masa i bgtau kat syg, dia rasa terkejut and terus senyap sunyi sampai semua orang tanya dgn u,tu pun bila wife u call saja u jadi senyap sunyi.lps tu syg i bgtau kat mereka semua yg dia dapat berita baik dari wife dia.

G klinik sama2..sbb igt gstrik truk..sbb biasa kena gstrik bila nk priod..tp suami just tgu dlm kete..sbb covid..xleh msuk skali..then msuk kete sy tnjuk upt..trus dia peluk..cium pipi..sy pn mula2 x tfkir pregnant..sbb bru2 nikah lg..lgpun xtw cmne rasa nya mula2 pregnant..igt priod lmbat sbb stress bru pndah banjir🤣🤣🤣

Hntr gmbr upt husben tanya ape tu... 😅😅😅 Adoi betul la husband dh lma xtgk upt... Last 17 thun dlu... Ni bru tgk pulak... Mna nak diingatnya... Last2 esk gi klinik hntr gmbr buku merah... Happy sgt... Betul xsgka after 17 years he still can get a child... Mcm mimpi plak dia kta...😄😄😄 Rezeki Allah anak yang ke 5...

masa tu pergi klinik, bulan puasa. malam2 tiap kali tido akan menggigil sejuk, tp berpeluh. pastu risau kot demam denggi ke apa. pergi klinik after few days sbb xkurang. tiba2 dapat tau dah preg for few weeks. masa tu dgn partner. terus scan tgok ada sac 🤭 few weeks later, terus mabuk.

Buat suprise time lepas beli kfc, naik moto je time tu. bawak test yg double line skali, hahaha ketawa dalam hati nak suprise kan suami, after abis beli kfc, resit dan balance money saya bagi suami. Suami pelik kenapa gumpal duit. Hahahaha and dia buka muka terus nak nangia. Hahaha.

mak tnya bln ni ada period tak? sy kata la blm mak srh beli test pregnancy then sy bli lps tu ada garis 2 sy bg kat suami tgk mula3 suami blur then sy kata la positif dia terus senyum dan solat syukur Alhamdulillah selama 6bln tggu even spouse pg offshore

Suami ada kerja diluar dan akan balik beberapa hari lagi..mlm tu lepas makan kol suami bgtau muka mcm bintat bengkak..suami teka mungki pregnant..hujung bulan pastu check sehari selepas bday..tekaan suami betul..hadiah bday dia bagi awal katanya

haha husband dahh perasan duluu sebelum check upt 😂😂 ingatkan diaa balik kerja nak buat kejutan , last last diaa yang terkejutkan kitaa 😂😂 diaa kataa awak nak ituu inii sebab mengandung kan 🤣 time tuu terkeduu nak jawab . hahahaa