Aku berdosa ?

Asslam , saya menulis nie sekadar ingin mencari positive vibes .. sebab emosi ibu mengandung nie lain macam ... Saya telah melakukan dosa .. dan sekarang sedang mengandung ank luar nikah ... Ex tunang saya seorang duda .. Hubungan kami mencecah 4 tahun ... tapi selepas dapat tahu saya mengandung family agak sedikit kecewa .. tapi saya percepatkan urusan untuk nikah ... and 2 minggu sebelum nikah ex tunang cakap xnk bertgungjwb ... what can i say ?? saya buat report polis untuk dapatkan hak saya tapi nasib tak berpihak pada saya .. saya teruskan kandungan nie .. sbb ank nie xsalah ... sekarang tengah tunggu due .. and ex tunang saya berkahwin semula dengan exwife dia ... and mereka terlihat sangat happy .. im feel like so stupid and rase macam tak berguna langsung .. how can that guy boleh bahagia macam tu je sedangkan saya tengah kandungkan anak dia ? and dia sekali pun xpenah tanya tentang kandungan nie ... down giler .. i know ... i yg bodoh and i yang berdosa ... tapi rasa dia sangat menyakitkan ... macam mana ye ibu2 yang ade pengalaman ditinggalkan boleh move on ? macam mana untuk let go kan rase kecewa nie dalam keadaan mengandung sekarang nie saya risau terjejas bby ... #firstbaby #jangandibully

19 Balas

based on my experience : move on je sis. yaa, cakap memang senang tp nak lalui tu banyak liku2. tapi yg paling penting hati kena redha dan ikhlas. pasti ada ganjaran berganti dari allah. percaya pada satu. i dulu pon macam tu sis. bezanya i 3bulan nak kawin tp xjadi. masa tu kandungan i da 5bulan n both our parents know bout my pregnancy. i satu family buat solat hajat kot masa tu minta jalan dan petunjuk plus i buat istikharah. tiap malam i bangun solat malam minta allah beri jalan. sbb kalau nak kawin ni bukan sekejap sis, kita kalau boleh kawin sampai bila2. i tak nak sbb dah mengandung then kena kawin lps tu bercerai. and satu2 allah bg petunjuk and smua petunjuk yg allah bg smua nya yg tak baik pasal dia.. i tak percaya dgn petunjuk allah tapi i solat mlm hari2 buat apa kan? utk apa allah bg petunjuk tu smua pada i. bila allah dah bg petunjuk maksud nya dia mmg bukan lelaki yg baik.. mcm2 petunjuk yg allah bg supaya i nampak yg dia bukan lelaki yg baik. so i started to move on w that guy walaupun susah, yala i yg besarkan anak dia kot.. and i nonstop cried sampai baby 8bulan dalam kandungan sbb i rasa hati i berat untuk lalui. baby i dah 8bulan dlm kandungan i pindah and tak tinggal dgn family sbb xnak family malu. lepas baby lahir 2bulan baru i balik jumpa family semua (kebetulan ank i lahir bulan puasa, so raya tu i dah balik semula di pangkuan keluarga) umur anak i 8bulan i dah tinggalkan dia, i kerja di singapore. sebulan/2bulan i balik tengok dia. tiap mlm i nangis sbb rindu hari2 vc je.. lepas 2tahun di singapore i balik msia n xnak kerja sana lagi sbb rindu ank tu sangat menyakitkan. alhamdulillah i barjaya besarkan ank i seorang diri atas sokongan keluarga. now ank i da 4tahun and da sekolah. apa pon ank itu jgn dibuang. ank itu adalah rezeki. sekarang i da kawin tp dengan org singapore. hidup i lebih bahagia dari dulu. husb i syg sgt dkt ank i. satu hari kalau x vc tengok ank mesti i kena marah. wajib vc tengok ank g sekolah hari2. i bersyukur ada husb yg lebih syg kan ank i drpd syg i. percaya lah ank itu rezeki yg allah titipkan. allah tak akan menguji hambanya melebihi kemampuan. doa org yg teraniaya akan dimakbulkan oleh allah asal kan bertaubat and khilaf dgn kesilapan. sekarang lelaki tu hidup susah satu2 allah ambil dari dia. dulu dia ada nama besar dkt satu company ni, tp dia da kena buang. now dia kerja kilang jee bahagian stor.. sebab dulu i banyak bantu dia susah senang smua i yg bantu. kerja dia position dia smua i bantu. as i said doa org terianayaa akn dimakbulkan. i pon tak ingin ambil tahu bout my past tp sebab his friends adalah kawan2 i jugak.. kadang2 lepak dgn my friends tb2 my friend terlepas cakap pasal dia. so dari situ la i tahu life dia tengah susah, dia jual everything yg dia ada utk dptkan duit gadai moto kereta.. n lepas dia kena buang kerja dlm beberapa bulan tu dia n family dia buka restoran 2tingkat besar restoran dia (dlm hati i pon berkata wahh dah berjaya kau n family kau yaa, padahal family dia nampak mcm org yg baik2 kot.. tp siapa sangka org yg nampak baik tu lah bertopengkan syitan. sambil dlm hati i berdoa 'ya allah dia dan family dia khianati aku, bantu lah aku utk mendapatkan kebahagiaan berjuang demi anak ku') tp lepas 3/4bulan mcm tu bisnes drop sbb xblk modal, xda customer pon dtg mkn, wallahualam.... kawan i cerita smua tu, sbb kawan baik dia, is kwan baik i jgk. tp bila i pk balik karma allah mmg kuat, allah dengar smua doa i. dulu i berdoa minta pd allah supaya allah tarik balik kesenangan yg dia ada, yg i bantu dia dulu. wallahualam.. in shaa allah kalau kita ikhlas utk menjaga anak syurga tu, allah pasti permudahkan urusan kita.. kita xtahu bila allah akn bantu tp SABAR. ingat jgn dibuang, jaga lah ank tu. hidup i struggle masa besarkan anak i. i susah tak pernah meminta pd family i, walaupun family i tahu yg i susah. i just nak bukit kan i boleh besar kan anak i tanpa bantuan siapa2. alhamdulillah dgn izin allah skrg i tak se struggle mcm dulu. income i skrg lagi berganda ganda banyak dr i kerja dkt singapore dulu. sekarang i boleh bantu org yg senasib dgn i, i bg duit, bg susu. i kesian dkt anak tu.. i pernah lalui seperti mereka, i tahu mereka tengah struggle, jd i bantu mana yg perlu. smua atas izin allah.. alhamdulillah.. lepas bersalin jgn lupa berhiaskan n cantik kan diri. dlu bfore kenal my husb dia tak tahu pon i ada anak, sbb i jaga everything. bg nampak mcm janda vogue gittew~ mcm xda anak hahahahaa mommy n son miss u daddy😞 doakan border singapore malaysia cepat bukak ya supaya kami dapat bersatu lagi.. amin

3y ago

Ape yg u crte sis sama mcm saya lalui skrg ... tapi alhamdulillah family saya terima ..family sye support teman g klinik check up semua ... cume kdg2 emosi mmg tergngu sbb selama nie saya byk bantu dia ... bantu fmly dia ... support dia dari A smpai Z ... and bile semua nie jadi ... saya dah susah ... dia pergi tgalkan saya n cri org lain untuk dia dpt kesenangan dia ... agak terkilan sebab seluruh ahli kluarga dah kenal dia ... semua suka dia anggap dia mcm ank .. tapi sebab kesenangan and kecantikan dia lupa segala kepayahan yg selama nie kami bersama lalui ... saya mmg down .. saya hilang kerja ... saya hilang semangat ... mengandung xde suami ... tapi saya juga ade buat solat taubat and istilarah mcm sis buat ... satu persatu kejahatan dan penipuan dia selama nie terbongkar ... satu persatu keburukan dia dan ahli kluarga dia terbongkar ... saya juga terkilan selama nie kluarga ye nampak baik dgn saya tapi bila jdi mcm nie mereka lebih support that guy untuk tidak bertggugjwb ... be

kita sama sis mengandung anak luar nikah..tp beza kita laki saya brtanggungjwab..ya mmng dlu saya sikit lg mau buang baby ni tapi laki sma mentua marah (family tau saya pregnant bila sda 7 bulan)...saya cuba positifkan diri dan akhirnya skg syukur puji Tuhan comel btul anak saya..sa cuma mau ckap jangan buang baby tu,kita salah dan jangan tmbah salah kita lgi..syukur btul2 skg saya sdang brpantang sama anak y hampir saya buang dlu..p/s suda makan ubat tp yala kita merancang tp Tuhan menentukan..syukur kandungan tda pa2 dan skg baby sihat walafiat juga..jdi sis,jangan putus asa jangan patah smngat..ya btul sis kana kc tinggal mmnk sakit,tp ingat sis Tuhan lebih tau..mungkin anak tu cara mau kc sedar kita utk berubah ke arah y lbih baik dan anak tu juga y mndatangkn rezeki kpd sis nty sepa tau kan..stay strong n positive yaaa..

ambilla iktibar dan pengajaran dgn apa yg dah brlaku ni.jgn sesekali letakkn maruah diri hanya sb cinta.love yourself first.apa yg dah trjadi x bole diundur lg kn.so moved on la sis.don't look back.andaikata Allah bg sis ank prmpuan didikla dia sebaik2nye ye.sy assume sis ni masih muda orgnye.akak kesian kdg2 tgk prmpuan2 yg preggy tp kena kasi tinggal.life akak cukup baik dan hmpir smpurna.ada suami n sepasang ank.kita jd org prmpuan kena jual mhl sis.jgn smpai lelaki ambil kesempatan.akak pun penah muda jg.tp dlm kpla dah set suami org is a NO.akak dah set nk lelaki yg mcmna.so bila jumpa kami kawen.alhamdulillah hmpir 14 thn dah kmi brsama.jgn lg dikenang lelaki x guna tu.anggap je mcm sampah.jaga diri n baby.

Sakit memang sakit . Orang ckap senang tapi kita yang rasa , tapi bila fikir balik dia happy2 takkan kita nak sedih2 betul tak? Take time , ambil la berapa banyak masa nak bersedih , tapi once you dah stop , jangan sedih lg dah , pandang depan terus . Fikir kedepan , jangan ulang lg kesilapan lma , apa yang jadi ni satu pengajaran dalam hidup awak . Saya faham perasaan sayang , sedih , kenang benda2 lama tu . Tapi bila fikir balik kalau betul dia nak , dia takkan tinggal awak . Tutup , tanam perasaan tu dalam2 . Biar apa nak jadi , doa banyak2 . Saya doakan sis jumpa lelaki yang betul2 tanggungjawap dan bahagia yang tiada penghujung . Jaga diri n baby❤️

Balas dendam. And the best revenge is bagi dia tengok u lagi happy takde dia. Skrg mmg masa sukar sikit, take time utk heal. Mmg sedih, take time menangis. Manusia biasa kan. Kecewa bukan boleh baik sehari dua. Semua ambil masa. Tp jgn lama2 layan perasaan tu. Sibukkan diri buat something bagi tak fikir. Nekad utk bangun balik stronger. Jadikan diri u berjaya, cantik, happy, jaga anak baik2. Trust me one day mesti tetibe dia dtg acah2 cari anak dia. Time tu baling je mee goreng panas atas kepala dia.

kuat kan diri sis .. ape y berlaku biarkan lepas .. mmg sakit .. mmg perit .. tp percaya la .. bile sis da bersalin, nmpk baby depan mata .. sentuhan die .. sis akan dpt kekuatan dr situ .. mase tu jgn toleh belakang lg .. trust me .. based on my experience ☺️ jaga lah amanah Allah nie .. Die xkn bebankn hamba Dia kalau die tau hamba die x mampu .. kuat lah demi anak .. sy doakan sis dan baby selamat bersalin .. dan d permudah kn segala urusan .. Sooner or later, Karma gonna hit him sis .. Janji Allah tu pasti ❤️

Smga urusan awk dan bby awk d permudahkan yea "" lelaki ni MMG sukar untuk d percayai klw bab -bab mengayat mau mnta itu MMG power tpi klw mau bertanggungjawab MMG sukar,,Sya turut bersimpati dgn nsip mu sis "" apa yg Sya nak pesan jgn sesekali berniat mw buang tu bby " Dosa besar " jaga lah baby mu sis dgn baik " ALLAH uji ALLAH syg🥰 kita sebagai hamba tidak kn pernah lari dari kesilapan ,, take care ,,dan sy Doa kn Smga selepas kejadian ini sis mndpt kebahagiaan yg xterduga🥰🥰🥰 InshaAllah amin

Allah sebaik2 perancang.. kuatkan hati.. doa agar anak yg dikandung menjadi asbab kita ke syurga.. kita manusia yg tak lari dari melakukan dosa.. doakan si dia bahagia.. tenangkan hati.. terima dgn redha.. inshaAllah lebih bahagia saudari nnti.. besarkan anak dengan baik, itu sebenarnya bahagia.. kalau ada yg mencemuh.. endahkan saja.. sebab yg merasai semua ni bukan mereka.. saya doakan sis sentiasa bahagia..semoga dipermudahkan urusan..

Its okay sis. Jangan give up. Start a new life. Jangan fikir soal lelaki, cinta or etc yg boleh buat sis serabut dan stress. Fikirkan baby, fikirkan masa depan dengan baby. Untuk ex tunang sis, Allah tu ada sis. Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasannya. Cepat atau lambat. Solat taubat, kuatkan semangat, mulakan hidup baru. Semoga sis kuat dan dipermudahkan urusan bersalin ♥️

ya Allah permudah urusan urusan awak Dan anak ya. saya tak pernah alami keadaan seperti ini. pernah dikecewakan exbf sahaja. saya doakan sis kuat Dan memang kuat. jika emosi tidak terkawal sis boleh jumpa kaunselor. semoga Allah permudah urusan mengandung, dipertemukan dgn jodoh yang baik Dan bertanggungjawab.

3y ago

Sy pun pernah. Dpt tau bf mengandungkn prempuan lain. Lpas tu diorg kawin. Lpas stahun diorg kawin, ex cari sy smula. Sy bgtau je wife dia yg suami dia contact sy.Diorg bhgia dh skrg. sy pun dh dpt suami yg baik dri ex.Semua berlaku ada hikmahnya