Masih x laju berjalan

Assalamualikum momies2, saya nk Tanya. ank saya baru 1tahun..tp die baru boleh Jalan 6-7 langkah. And Baby sy mcm x berapa nak berjalan kat atas lantai.. Tp kt atas tilam die seronok pula nk Jalan.. Ad x cara cmna nk atasi ni.. Adakah sbb sensory dia ke apa?... And then mmg baby 1tahun da mmg kena berjalan laju ke.. Sbb stress Kdg2 org2 tny knp x laju jln lg.. Tp mcm perkembangan lain(ikut Asian parents guideline) OK saje...minta maaf sbb ni anak first.xtau Sgt. Harap ad yg bantu.

4 Balas

cba latih dia bjalan atas lantai .. baby sy dlu pun mcm tu jgk takut takut je dia nk bjln atas lantai tkut jtuh .. tpi bila da slalu kasi dia jln atas lantai lama- lama dia boleh atasi rasa tkut tu cma take time sikit & mommy jgn lupa awasi baby slalu tkut tjatuh terlentang pulak .. pasal org tye knapa jln x laju tu sis jwb je smbil melawak "sbb baby jln slow la tu yg x jln laju" 😂 jgn pendam dlm hati tkut makan diri .. depa tau kritik anak org je bukan nk bgi smgat ke ape dak

No worries awak. It's a normal phase. Mungkin orang lain kurang ilmu dalam perkembangan baby dan cakap berdasarkan pengalaman. Tapi tu la ilmu dan pengalaman kena seiring. Tak boleh bersandarkan pada pengalaman saja. Maksud saya kat sini, awak jangan stress tau. Relax, chill and follow the flow😊 Apa yang awak boleh bantu anak buat masa ini, elakkan dulu penggunaan kasut dan stoking. Sebab anak masih lagi dalam fasa menyesuaikan diri sekaligus boleh enhance baby's sensory.

Tak payah stress. Dan tak payah hiraukan cakap orang. Setiap anak perkembangan lain2. Anak saya dah setahun sebulan masih belum jalan. Baru berdiri sambil pegang benda je. Berdiri lepas tangan pun jatuh. Anak pertama dulu 10 bulan dah jalan. Nak cakap pasal stress, risau, saya lagi rasa semua tu sebab boleh compare dengan anak pertama. Tapi suami selalu cakap, bagi anak ni peluang dan masa untuk explore semua sendiri. Biar dia belajar. 😌

Anak saya setahun lebih baru jalan. Lain budak lain progress dia tak boleh sama kan