Kenapaaa ??????

Baby saya 30 hari arini… saya nk tnye ad x ibu2 yg baby dia bila menyusu kdg2 dia nangis gelepor sambil mnyusu.. pastu nangis.. sy dh buntu nape.. susu ade je.. sama ada susu laju atau ape pun xtahu .. sy dh kepit kat payuda tu xnk bg susu laju, dia ngis lagi… Blh x ibu ibu bgtau cara kepit payuda yg betul xnk bg susu laju.. atau ibu y ad situasi sama mcm sy.. knp yee bby jd mcm tu 🥹🥹🥹😭😣#pleasehelp #firstbaby

8 Balas

Anak sy macamtu jugak. Ada beberapa sbb yg dpt sy kenalpasti. Susu keluar laju, susu keluar perlahan, mulut baby tak dapat grip nipple dan baby jd tak sabar, terlalu mengantuk (nak nyonyot nipple sahaja tp taknak susu). Sy bg botol slow flow, masa menyusu posisi anak baring bersandar dan botol melintang tepat supaya anak yg hisap susu bukan susu keluar sendiri, bagi puting yg sesuai (hampir sama bentuk dgn nipple sy)

Sama anak saya pun mcmtu hari pun sama 😂 apa yg saya buat saya bg dia susu dalam botol pulak (yg pam/formula) tak bnyk pun dlm 1 onz je nak bg dia puas lepastu dia elok senyap 😂 tapi tula lain baby lain ragam dia kn

anak saya sbb angin 😅 kalau jadi ceni saya benti nyusu pastu cuba sendawa kan, sapu minyak semua. mmg saya cuba juga bagi dia sendawa atau kentut. lepas tu baru dia okay.

Anak saya pun mcm tu jgk. Selalu mak tok dia ambil tenangkan dia dulu. Bwk jln2 kt ruang tamu laa kdg bilik mak tok dia. Bila dah tenang baru susukan balik.

Kalau kepit rasanya lagi laju flow tu. Cuba try susukan position laid-back. Boleh google position tu mcm mana

Baby nk beralih bln slalu mcm nie..kdng sampai 2,3 hari nk baby mragam.

anak saya pun macam ni.. ingag tk cukup susu.. tp susu banyak ja..

tenangkan anak dulu sis. lepas tu baru cuba susukan semula