Merangkak,berdiri sendiri & berjalan

Hai. Sy nak tny .. 1. ank sy ni, masuk umur 10bln (bfore), tibe2 cara merangkak dia berubah. 1kaki seret, 1kaki lg mcm style merngkk tu la. Normal ke mcm tu? 2. Ank sy skng dh umur 11bln 11hri, tp masih tk blh nk berdiri sendiri tanpa bantuan & masih tk berjalan lg. Mcmana ya sy nk galakkan atau aktivit nk bantu dia utk boleh brdiri sndiri & berjalan? Sb dh mcm2 cara sy cuba. Bila sy pgg bdn die utk ajar die jalan, die tknk jalan, die senyum kt sy & terus duduk(die bt2 trlonglai lutut kaki tu🫠) .. ada idea tk ? Huhu .. buntu sgt dh ni .. Mak sy asek push push sy.. sbb evrything sy bt n ajar sorg2 .. smpai rs burn out sgt diri ni .. 😪 Sy tahu ada anak2 yg 1thn lebih baru berjalan .. ada yg 9bln dh berjlan .. sy fhm setiap anak lain perkembngn . Cuma kdng rs cemburu pon ada .. sbb ank a.ipr sy umur bru 9bln lbih .. selng 1bln 10hri je .. tp, die dh pndi mncngkung sndiri, berdiri tegak .. husb balik dr uma mak die, mesti ckp si kecik ni dh blh manjat2,kuat kaki nya.. jd, sy yg sbg ibu pd anak dia sndri, sy rs totally down.. sedihnyaaaaa😭#ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

2 Balas

1) pantau dahulu. cuba btulkan postur dia dan tgk semula. 2) awk tahu pkembangan setiap ank lain2 tp awk sndri mengaku down. meaning that jauh sudut hati awk masih membandingkan pkembangan dorg. setiap pkembangn ank perlu ada ibu bapa yg guide. bukan salah seorang saja kena main peranan. bawa ank pergi grounding..pijak pasir pantai, rumput padang...bg sensory pd kaki aktif.

5mo ago

terima kasih .. 1. sy cuba pantau dl. lg 2mnggu lebih dia appt kk . jika masih mcm tu, sy infrm kk. 2. 🤧 lama jgk tk bwk ank grounding. sb sllu bwk time tggu husb cuti. skunk ni, bila husb cuti, husb byk tido je. pastu bila bgn, die gi balik lepak uma mak die. pdhal dh jnji time cuti nk bwk ank groundng .. tkkn nk hrp pd sy sorg pulkkn .. apepun, tq sis utk pdpt , cdngn .. 😊

stop compare dgn anak sdare.. then hdup awak tenang & kurg stress..

5mo ago

itu la.. sama la gn sy .. kang kite nk ckp ank kite gini gini, dh blh itu ini, yg ni pulak kata laaa yg ank si fulan dh blh gitu gitu .. sy pon kalo balek uma mil, sy pekak kn jgk tlnge kalo mil tny .. just jwb mana yg sy rs ok pd sy , pd die .. kdng rs , jntung ni dupdap dupdap 🤣