Pregnant Tiap Tahun

Assalamualaikum.. Nak share ttg diri sendiri.. Sy ada anak 2org..masing2 lahir tahun 2018 & 2019.. Alhamdulillah, dua2 anak sebelom ni sy bersalin normal, xde sbrng mslh kesihatan.. Now,sy pregnant lg, lepas lmbt dtg bulan.. Check UPT, naik 2line.. Sy pregnant 7minggu ++.. Sblom ni, mse pregnantkan anak yg ke dua, sy dpt tentangan yg ckup hebat dr kedua2 mak dan mak mertua sy.. Mereka marah sbb mengandung terlalu awl, rapat.. Mereka persoalkan ttg ekonomi, anak x ckup ksh syg, mcm2 la.. Mulanye sy dan suami seronok nak kongsi berita gembira ni pd family, tapi lepas mereka marah, sy jd down sgt... Sy nngis smpi bengkak mata.. Pergi klinik kerajaan utk bkk buku pink pon begitu, sy kne perli dgn nurse kat sne.. Sakitnye hati.. Nak je jwb mcm2, tp sy x suka nak bertekak dgn orang.. Sy pendam je kata2 dia.. Now... Bile pregnant lg ni buat sy byk berfikir.. Fikir ttg nak share @ x dgn family.. Fikir ttg nak check up baby.. Mcm2.. Ni pon buat sy jd stress.. Sdgkan sy xnak lalui stress ni semua.. Sy nak sy pregnant dgn happy.. sy nekad x nak bgtaw family.. Sy x nak down @ depress lg.. Tekanan sgt rse bile org sekeliling mrh @ perli kite.. Puan2 yg lain ade pengalaman yg lbh kurang mcm sy? Share please.. Sy nak cari ketenangan hati.. Xmau stress2 da.. Sy nak anak2 yg bakal sy lahirkan ceria.. In shaa Allah

38 Balas

Kalau sis larat nak hadap baby stiap tahun.teruskn je la.kdg2 bkn apa lps brsalin ni kan penat.body kita ni nk kena jaga jg kn.sy rs bdn sis ni jenis kuat kot.so abaikan je la kalau org mengata.

Xpe la sis... Abaikan semua yg -ve... Fikir ttg kesihatan baby dlm kandungan... Yg ptg lps ni cuba jarakkan... Hat dh dpt ni..terima dgn redha...Allah lebih mgetahui yg sis mampu..

Kalau mmg mampu plus mmg ada rancangan untuk tambah anak, takyah la dengar cakap org lain sis. Mungkin nurse cuma risau bila terlalu rapat, nanti ada komplikasi

Buat tk tau je sis ap org ckp.. Asl kn sis n bby shat je.. Allah da bgi rezeki dkt sis trima je, biar la ap org nk ckp.. Ank tu kn pmbawa rzeki..

5y ago

Sbar ye sis

Saya anak sulung 2017...skrg pregy 31week..mak Mertua suruh stop...jng mengandung lagi 2 cukup....padahal dia sendiri Ada 4anak

5y ago

Tepok dahi 🤦‍♀️... Nape lak mertua halang??

Klu beranak rapat tu mg kehendak awak dan suami , mampu pulak, buat pekak jela. Btpe nk amik kisah sgt ckp org.

alhamdulillah..mudahnya awak pregnant..doakan sy juga..setahun lebih dah ttc❤

Inshaallah anak tu kan pembawa rezeki😊

5y ago

Aminn.. Aminn.. 🤲 Doa yg baik2.., moga berbalik pd yg mendoakan 😉