luahan

Assalamualaikum..hai smua.. Maaf..tjuan sya sni sbnrnya nak meluah..sbb sya x tau nak bg tw spa..? sya skrng preg 25w scond bby. Sya bkrja d swasta sbgai krani.. Dlu bby first sya x bkrja,ddk ruma je.Tpi sjak sya preg scond bby ni.. Mcm2 yg sya lalui..dlu msa first bby sya mmg ada gdm tp msa 7month bru detect gdm.. Tapi scond bby ni dri sya 8w lg dah d sahkn gdm..sya jaga mkn sya sbb sya mmg tau gdm tu mcm mna..n apa effect dya. Tpi event sya jga mkn mcm mna pun bsp sya ttap jg x cntik..kjap naik then trun.. Sbulan 2 kali sya ambk bsp.everytime ambk bsp.esoknya msti review dkter.. So sya mmg kna ambl cuti slama 2 hari sbb tmpt sya bklinik tu sngt2 la rmai org.. Kkdng dtng awl pun nak tghhari bru siap.. Tmpt kja sya pula jau dri ruma sya...husband mmg x dpt ambl sya klw sya mw msuk ofis lg.. Itu baru appoiment bsp..lain lg appoinment nurse.?sjak sya msuk 20w hri tu..sya start dah mkn ubt pil kncing manis.dri situ appoinment sya stiap minggu ada..bole d katakan stiap mnggu sya bt bsp. ?tpi ujian bkan d situ sja.. Dri bbrapa bulan yg lalu stiap bulan sya sakit.. 2 bulan lpas sya kna gastrik..smpai sya kna cuti blik2.. Bulan lpas sya kna crit brit hmpir 1mnggu lbih..ulang alik sya pegi klinik..sbb x sihat.. Ulang alik ambk mc..ambk cuti.. ? bulan ini ujian sya mmg bt sya rsa down sngt2.. Sya d serang demam pnas.. 2 hri lpas sya d than d emergency sbb suhu tnggi..bp rndah dan jntung tlalu laju..Mujur tgh mlm tu sya dpt blik.. Klw x nak d than d wad sbb dgupan jntung lju..tp sya mrayu nak blik sbb xda org jga ank sya y ptama. Smpai skrng sya masi lg rsa sakit slruh bdan.. Pning.. Bdan kjp pnas then sjuk.. bulan ini sja sya ada 6 appoinmnet d klnik.. Blum tmsuk mc sya dmam.. Kja sya d ofis bnyk tergendala.. Sya rsa mcm nak brenti kja.tp sya x bole.. Klw sya brenti sya x dpt bg mak sya duit.. Sya x dpt byar electric ruma mak sya.Sya x bli kn blnja utk fmily sya nti..sbb sya skrng tnggl d ruma mak sya.. Husband sya x byar smua tu..dya cuma byar kreta dya je..then bg duit nafkah utk ank tu je.. Sya skrng binggung..sya nak brrenti..sya sngt pnat.. Sya binggung nak mluah dkt spa..sya bg te husband dya diam je..mak sya pun diam je.. Sya stress sngt.. Maaf klw pnjng sngt..jgn kecam sya.. Sya cuma prlu skongan tu je..

38 Balas

Wlkmslm Sma lh .. Sy bkn gdm tpi anemia dok dh bgi mcm2 ubt siap kene suntik tpi drah ttap kurng emm .. Skrng dh tnggu hri .. Asal gi tmujanji ngan nurse kompom kene mrh sbb drah tkde prubahan .. Smua bnda sy dh buat .. Elak mkn or mnum yg mndtgkn anemia pn sy dh buat tpi mcm tu je drh sy ttap tk.mmuaskn .. Pegi tmujnji pn sorng2 mklumlh suami keje jdi driver lori hntr brng jauh2 so tkleh nk tmnkn .. Emmm dok ckp tnggi risiko dkt sy ngan bby klau hb msih tdk mmuaskn .. Hnya mmpu brserah pada yg maha kuasa je .. Nk luah ngan fmily pn tkde guna ny sbb tkde yg nk mnyokong .. Smua asyik salahkn sy 😩.. Emm .. Dh lh skrng duk rmh mertua .. Sy tk keje so hrpkn suami je .. Suami kene tnggung sy ngan fmily dy .. Gaji sbulan suami mmng tk ckup untuk tnggung smua .. Brng bby pn tk lngkap lgi .. Dpt beli baju ngan pmpers je .. Nk mnta duit ngan suami tpi tknk lh nnti mkin beratkn beban yg dy tnggung .. Sbb minggu2 nk byar hutang mertua sy .. Tiap hri rasa stress je .. Bru je tdi nk mnta duit utk beli tilam bby tpi mertua dh mnta dlu sbb nk byr hutng dy.. Trbntut niat nk mnta duit 😣

4y ago

Bykkan brsbr ya sis.. Mskkan solat duha selalu.. Dan sis bole juga listkan brg2 yg nak dibeli beserta harga (yg dh disurvey online@kedai) kemudian bg pd suami. Kalau total harga tu tlalu tinggi, cuba asingkan mana yg penting dan segera dlu. Beli sikit2 per bulan takde terasa sgt...ltk target nk beli, smpailah due bersalin.. Cth breastpump/playpen/strilizer tu bole beli hujung2 nk brsalin... Apapun kena bykkan bincang fan merancang kewangan dgn suami. Sy pun buat mcm tu Alhamdulillah lebih jelas dan suami faham.

Kadang2 rasa nak bg je suami rasa apa yg kita rasa. Dgn pembawakan budak, loya, muntah, tak sedap badan apa semua mmg nak je bagi kat suami biar dia rasa apa yg kita rasa sekarang ni penat mengandung nya macam mana. Mcm baru je pg td berlaku pada sy, 2 3 hari mmg badan masuk angin sampai malam2 takleh tido. Td sy mintak dia sapu minyak panas kat belakang dan boleh dia mengeluh pastu sy jawab la mcm ni klu tangan sy ni panjang sy tak mintak tolong sapukan. Pastu dia pun menjawab lagi time nak g keja ni la suh sapu ubat lah. Dahtu yg dia baru je bgn. Geram pulak rasa. Nak je aku bg dia rasa apa yg aku rasa ni jgn ingat kita ni suka2 je nak mcm ni. Sedih pulak rasa. Klu pasni nak baby lagi mmg sy jwb takyah nak berbaby lagi klu nak mintak tolong sapu minyak pun payah! Sakit nya semua kita yg tanggung. Yg dia pulak sedap pulak menjawab mcm tu. Sorry klu luahan ni takda kena mengena ngan topik. Hanya nak meluah sahaja.

4y ago

Sabar ye sis.. Kuatkan smgat demi baby dlm perut.. 😘

Wa'alaikumussalam.. Stay strong mummy.. Sy pernah lalui ape yg awk rase.. Sy jgk bekerja tp gov sector..pregnant ank ke 2, dr awl dh ade gdm.. Sy bsendirian uruskan diri, kandungan n ank sulung umur 3 tahun sbb pjj dgn husband.. Sy jg kerap xsihat spnjg tmpoh mngandung.. Prnh kena jgkitan d telinga trpaksa ulang alik ke hosp pakar di daerah lain😣. Sy jgk kena jg ank sulung admit wad ms pregnant 7 bulan sbb jgkitan paru2.. Sy akui spnjg tmpoh pregnant emosi kite xstabil..sy xpeduli ape ofismate n bos nk kate sbb yg penting adalah ksihatan sy dan anak.. Kena byk bsabar dan fikir positif.. Demi keselamatan baby dlm kndungan..anggap semua ni ujian untk kite dpt pahala dr Allah.. Dan alhamdulillah ank kedua dh msuk 4 bulan n i'm still alone jg 2 orang ank.. N i'm enjoy uruskan anak2.. InsyaaAllah ada hikmah yg menanti.. 😊

Allahuakbar besar dugaan utk awk. Saya tak alami benda yg awk hadap skrg nie, tapi apa yg saya boleh ckp Allah tu sentiasa ada utk hambaNya, awk luah dkt Dia. Takpa kalau awk menangis atas sejadah sekali pun Allah tu mst dgr, sebb awk seorg ibu yg sngt kuat. Yakinlah yg Allah tu nak bagi sesuatu yg lebih baik utk awk akn dtg. Awk jgn stress yea, bincang dgn doc n nurse dlu psl appointmnt lps tu bincng dgn boss awk atau awk amik unpaid leave dulu ke bgi hilang stress kejap. Pasal suami awk pulak, cuba awk ajak die duduk sekali dgn awk lepas tu suruh die ingat balik masa mula2 die nk dkt awk dulu, igt tnggungjwb die dkt awk. InshAllah yg baik2 akn dtg utk awk. Sabar yea sis ❤️

Ape2 jadi sekalipun jgn resign Sbb kerja adalah segalanya nanti dah beranak duit bnyk nak pakai bila mengandung ni duit kena standby sebelum semasa dan selepas bersalin pampers bnyk nk kena beli nak ulang alik KK nnt atau ape2 kecemasan jadi nasihat saya jgn resign. Dah ade anak nnt susah nk apply kerja mana2 pulak anak kecik lagi kalau kerja tempat baru sah2 xboleh cuti selalu kalau company awk skrg ni boleh budi bicara awak bertahan dan slow talk dgn bos mesti dia bole tolerate. Kedua nya suami awak ni dah boleh duduk bincang dgn dia yer tgh tgjwb suami nafkah ni suma suh dia igt balik pesan Ustad waktu Khusus kawen dulu jgn lepas tangan tgjwb tetap tgjwb mcm2 mana pun

4y ago

Saya bekerja Di syarikat recruitment firm mmg banyak diskriminasi utk orang yg berkahwin dan ada anak kecil kebnyakkan majikan xnak ambil Sbb nnt akan datangkan masalah attendance bagi mereka. hanya Di Malaysia yg mcm ni mundur lagi Negara kita tak setanding Di luar negara cuti maternity pun negara Malaysia paling sikit 60hari

Sabar sis.. Sama mcm sy niat hati tu nak berhenti keja ja sebab terlalu penat, kerja bg sy stress sgt.sampai kdg2 sy rasa kesian kt baby dlm perut.. Sy stress effect dekat dia jugak.. Sy x nk dia stress sy nk dia happy.. Sy pun kerap x sihat bila kt office org mcm tak fhm.. Pastu sy dpt tahu bonus tahunan sy pun kena cut banyak lg sy stress.. Sy still keja lg ni sbb pikir nk ringgankan beban husband saja.. Sebab kitaorg dh bli rumah so sy x nak bebankan dia sorang.. Tp sis sy fhm kita mcm mn pun x blh berhenti kerja rasa mcm x blh nt keperluan kita tak cukup walaupun ada suami bg duit.. Sy doakan ada rezeki kita untuk baby akan dtg ni.. Aminn

Waalaikumusalam . Kereta ape yang laki awak pakai sampai nafkah untuk awak takde? Paling sikit pon untuk isteri suami kene bagi rm250 (duit poket isteri). Duit suami hak isteri . Duit isteri hak isteri . Tu kene paham. Suami patut beri isteri cukup makan, pakaian, tempat tinggal yang selesa utk isteri . Kalau suami asyik nak mengelak utk bayar itu ini baik xpayah berbini. Bincang dgn suami utk berkongsi rezki & awk xperlu bekerja dgn keadaan awk yg sering sakit . Rasanya awk selalu sgt sakit sbb stress . Ada pakar yang boleh tangani depression . Awak kene kuat terima ujian Allah . Fikir yg positive insyaallah jd positive .

4y ago

Kalau isteri tak redha duit isteri beri kepada suami hukumnye HARAM . So kalau isteri pergi buat tuntutan apa-apa kat mahkamah syariah isteri menang . Jangan main2 ngan hukum Allah . Akhirat nanti jawablah si suami

Semoga Allah permudahkan urusan sis sehingga selamat bersalin..dan semoga Allah kurniakan kesihatan yg baik pd sis dan baby..be positif ye sis..sis kena kuat walau ape pn jd..cube cadangan sis di atas td inform nurse and doc keadaan awk skrg ni..terlampau kerap sgt nk amek cuti dan pegi appointment klinik tu buat awk lg stress..cube mtk toleransi dgn klinik dlu ye..dan ape2 inform jg pd company ttg keadaan sis skrg ni..dptkan surat rujukan doc..sis bykkan rehat dan jgn trlmpau stress..pembawakan baby dlm perut tu lg stress dan menjadikan badan kite lemah n sakit2..sntiasa doa pd Allah agar sis kuat n sabar hadapi ujian Allah ni..

Sabar sis.. sis kena kuat demi anak.. sy pun lalui juga skrang.. sy pjj dgn suami.. sy mohon pindah tmpat kerja smpai skrang x dpt.. suami byr rumah di slangor, sy byr rumah sewa di johor.. kos jdi brtambah sbb sy mnyewa di sini.. nak berhenti, komitmen byk kne byar.. dengan mak ayah dah x de, sy nak uruskan adik2 bgi duit blanja dia skolah.. urusan check up smua sy buat sendiri sbb suami jauh.. jumpe pun sbulan skali.. hjung mggu x sama setiap negeri jdi lgi susah nak jmpe.. sis fikir positif kena kuat demi anak.. doa dipermudahkan urusan.. jangan stress ye..

sy xbkerja..resign sbb nk jga kndungn thun lps..akhirnya kgguran..now lekat balik n masih xbkerja..suami kje askr..dpt potongn buat sy rm344..rm200 sy byr ptptn sy..rm100 sy bank in kat emak..So baki rm44.tp suami bank in lg rm100..Rm144 tolak bil fon sy rm53..Baki Rm91 untuk sy saving.tp bila ape y sy nak dia akan pakai duit dia la.beli makanan,pkaian.so duit sy xterusik.kcuali klau gji lmbt lg nak msuk..guna duit sy..n dia akan gnti balik..sy terfikir nak kja jgak..tp lps bsalin la sy kerja....tu pon lps sy dpt pjuk dia y sy nk bkerja..