Sakit belakang

Assalamualaikum...apa yg patut ibu hamil lakukan sekiranya mengalami sakit belakang yg kerap...#bantusharing

5 Balas

Masa tidur, letak bantal sebagai support. Kalau tidur mengiring, bantal kat celah peha dan peluk bantal. Kalau tidur terlentang, bantal kat bawah lutut. Ni memang position tidur yg betul utk jaga tulang belakang walaupun x pregnant. Masa duduk, lagi2 kalau dah 6 bulan ke atas, tinggikan kaki. Letak kusyen lembut dekat belakang. Kalau boleh, elakkan pakai heel @ flat shoe masa jln. Pakai kasut yg ada kusyen lembut. 😊

Boleh jumpa doktor. Sakit kerap ni kena atasi dgn senaman tertentu juga. Jika tiada kecederaan, tanya boleh tak nak belajar senaman kurangkan sakit blkg dkt fisioterapi? Saya dulu pernah sakit tulang blkg & saraf. Dah belajar senaman fisioterapi utk kurangkan sakit so saya boleh buat bila-bila saya rasa sakit. Letak hot pack.

Cuba cari gymball..kalau boleh sesuai dengan ketinggian kita la.. Maksudnya kalau duduk kat atas gymball tu, punggung xtenggelam dr kaki.. Pastu kaki tu 90 darjah kedudukan bengkok dia. Sis suka duduk kat lantai atau kerusi sofa ya?

Banyakkan minum susu. Jangan buat keje berat2.

Cari posisi tidur yang betul dan selesa.