Scan Baby

Assalamualaikum tdi p scan baby 31w 5d doktor ckp baby songsang kaki kt bwh kpla kot ats.. Doktor kta 35w mai blik klu kpla xtrun bwh jgk kna p hosp.. Ada Apa2 cara x mummy2 skalian utk bgi kpla baby trun bwh.. Isau nnti scan skali lgi klu xtrun jgk??

7 Balas

Sy mcm awk semua jgk.. 24w uri rendah, nk tgk 28w uri dah naik.. lpstu msuk 32 bby kpla kat atas sampai la 35w.. dr. kk nk scan blk 37w. G scan 36w sama suami dr ckp kpla dah trun bwh.. sy lega sgt.. selang smggu checkup klinik msuk 37w2d jumpa dr scan apa naik balik kpla kat atas.. bby duk melintang🤦.. dr refer ke hospital hri yg sama .. hri yg sama jga masuk wad sampai la hri ni.. hri ke 4.. dr pakar nak monitor 3hri je, 3hri xtrun jgk tggu trikh dr bg untuk ceaser😩.. sampai la skrg sy msih di wad 😭 puas hanya Allah yg tahu😭

Saya masa kena scan 28 mnggu ritu songsang.. Pastu die sruh dtg lg scan bila 32 mnggu.. Dan bila harinya tiba sy kena checkup dlu kt klinik desa, nurse tekan2 nk rasa kdudukan baby sblom die cek jntung baby guna dopler nurse ckp.. Masih songsang ni rasanya.. Dan2 baby masa tu tndang2 pastu slepas tu gerak2 n pusing kuat.. Smpai je kt KK nk scan kepala baby dh kt bawah 🤭

Waalaikumussalam. Orang kata banyakkan sujud,dan pujuk baby semoga dia pusing dekat bawah,banyak borak² sambil doa tu usap² perut mintak baby pusing. Macam sy sebelum ni uri dekat bawah. Banyakkan sujud dalam 10 minit macam tu tiap hari,semalam scan 32 weeks, Alhamdulillah uri dah naik & kepala baby dekat bawah.

Uri sy tinggi, dekat atas.. Tp dr awal memg kepala baby kt atas. Skrg 25w.. Dok rasa baby kick pun betul2 dkat pusat.. So rasa still kt bawah.. Tggu hujung bulan ni pulak la tgk mcm mana

Sama dgn situasi sy.. sy 30w 6d.. doc kk srh dtg 36w.. klau xtrun jgk.. ceaser la jwbnye.. sy klau bleh xnk... Duk ckp sllu ngan bby srh trun bwh...

Saya scan 33minggu pun baby songsang. Nnt 36minggu saya pegi scan dkt hospital. Harap2 baby da masuk laluan. Susah hati ni hari2 cakap dgn baby.

Masa solat sujud lama2.. Insya Allah baby pusing 😊