Scan

Assalamualaikum.. Sy nk tye.. Dkat kk brpe kali scan spjg tempoh kehamilan..? n blh bgthu minggu ke brpe scan tu?

13 Balas

selang 2 bulan sekali , sebenarnya scan selalu tak elok untuk baby dan kita sebab kan ultrasound pun mcm xtray jugak ada radiasi tersendiri .. kalau rasa baby okay dalam perut cuba jarak kan scan ..

4y ago

Sy jumpa doktor Setiap 2minggi sekali..so setiap tu juga la dktr scan..sbb sy GDM gula tinggi...lg elok sentiasa pantau baby...dktr xde bg tau pla bahaya scan ni.

Mengikut pengalaman saya, kk akan scan masa first check up bulanan ,20w &27 jika kandungan tidak bermasalah. Jika ada masalah baru doktor scan lebih sikit mcm preggy twin etc

Kalau sy, 3 kali. Masa bukak buku, 28w dengan 36w. Detail scan semua buat dekat swasta. Gov kalau takde keperluan, memang dia tak kan scan.

Klo ada gdm or other condition kk akan scan tiap bulan, klo ibu yg tak ada masalah kyknya tidak scan tiap bulan.

3kali scan . time bukak buku , 28w and 36w . sayaa 4kali scan sebab jumpee pakar sekali ay kk tuh

3kali scan kat kk.. 1st Buka buku, 28 weeks & 32 weeks.. Details scan sy buat kat klinik private

First time bukak buku akn scan,kali kedua 20minggu,kali ke3 28mggu,last 36 minggu

3 Kali x salah. Mcm sy time 5 bln, 7 bln and last sblm bersalin.

Sy monthly msti kk scan .. skrg 6bulan..nnt 7bulan kk scan lg..

Tiap tiap bulan..skrg dh scan ke hospital jadi kk xscan..😂