Endometriosis Dan Fibroid

Assalamualaikum. Sy nak tanya, org yg ade endometriosis dan fibroid memang takde yg pregnant hingga selamat melahirkan ke? Ade tak kat sini yg ade endometriosis dan fibroid tp selamat mengandung hingga melahirkan?

2 Balas

Dari pnglmn sy...em..Mcm sy dlu sy ada endometriosis stage 4.. smpai doc pakar kata jika kwen tiada peluang tuk preggy... Sy alami ni since 2009... 2011 operation dkt both side ovary kmdian lepas 2 taun ada balik ketumbuhan... Kmdian sy berkahwin pd 2018... Dan ketika kwen sy msih ada endometriosis di kiri kanan ovari..siap bgtw husben dlu sblm kwen blh ke terima sy jika sy xblh bg dia zuriat sbb doc pakar kata sy xleh preggy sbb dh stage 4.. alhamdulillah Allah bg rzki pd sy tuk preggy... Tnpa sy jngka n duga.. sbb siesly mmg dh bis redho ingt xkn ada pluang tersebut... Hope spe yg ada endometriosis tidak brputus asa... alhamdulillah ank skrng umo dh 10bulan... Wlaupn trpkse lahirkn dia pd 34minggu pramatang..skrng dia mmbsr dgn sht.. alhamdulillah...

Tgk belah mn endo n fibroid tu.. klu x kacau pembesaran baby, x masalah. Lagi endo n fibroid ada yg akan mengecut bila kandungan dah besar. Sya fundal fibriod.. sblm ni 8cm.. maduk 29w size dah kecil p 5cm