alahan kuat

assalamualaikum sy dah masuk 6week makin menjadi pulak alahan satu hari 4-5kali jugak laa muntah dah penat rase badan nie, makn pun muntah tak makan pun muntah, btw nasi lauk ape semua tak boleh makan, biasa berapa week yer alahan berkurang?

4 Balas

Lauk tu depends kat orang jugak. Memang kena try test apa yg awak boleh/tak boleh makan. Tp kalau kerap muntah kena banyakkan minum air untuk elak dehydrated. Try minum jugak anmum materna. At least ada nutrients lebih kalau takleh nak makan. Makan dalam portion sikit je setiap jam untuk elak perut terlalu kosong n kalau boleh include sekali buah. InshaAllah masuk trimester kedua nanti akan makin berkurang

sy skg 11 week mmg alahan nk mkn mntah mnum pn xbleh..tp sy mkn buah2 Alhamdulillah ok skit..kdg perut kosong yg buat kita mntah sbb angin n ad gas..

Sy alami smpai 10week dear, sekarang 13week ok suda.. Da boleh msuk perlahan2

Biasa masuk 2nd trimester okay sikit.