Kandungan 38 minggu boleh berpuasa ?

Assalamualaikum smua ibu2... sy dijangka melahirkan pada 7 May .. Adakah sy digalakkan berpuasa? Kandungan dah 38 minggu dan risau keadaan baby dalam perut Kalau sy dehidrasi masa sedang berpuasa.. adakah ia berisiko sebab Kalau boleh tak sanggup nak ganti puasa sebulan ?

2 Balas

boleh pn berpuasa, puasa itu wajib utk semua org islam. tpy kelonggaran pd ibu mgandung, risau kesihatan dri & ibu myusukan ank utk tdk berpuasa .. sekurang2nya pn cuba jika x larat ats sbb tertentu berbuka la😊 jgn paksa Ada 2 keadaan bg wanita hamil tak puasa 1. sbb bimbang kesihatan dirinya sndiri ...x larat cthnya dan bkn sbb bimbangkan kandungannya 📌wajib qada shj 2. Tak puasa sbb bimbangkan *kesihatan kandungannya* cth takut baby x gerak 📌wajib qada dan fidyah

wasalam.. kdg² kita rasa kita puasa ok tp keadaan baby kita tktau mcm mana.. sy pn serba slh fkr tp sbb sy fkr puasa boleh ganti tp anak susah nk diganti tmbhn rmai lg berharap nk dpt baby.. sy dipermudahkn ni takan nk sia kn.. so sy decide tk puasa huhu sbb baby perlukn zat.. tkot air ketuban tk ckup, baby pramatang sume la.. boleh je rujuk doctor pakar kalau nk thu lbh lanjut

4y ago

Baru trimester ke 2, 20weeks.. tula rsau kan.. serba slh smua la ada hahaha