Bangsa Anak

Assalamualaikum semua, sy nak tanya kalau Ayah status Bumiputera Sabah dan ibu Melayu. So bangsa anak nanti akan jadi bangsa apa ye dalam surat beranak? Siapa yg ada pengalaman? Sekadar bertanya sbb sekarang 1st pregnancy.

34 Balas

kalau di srwkkalau tak silap.. ekot bangsa bapa.. mcm saya,suami land dayak,saya melayu.. anak lahir bangsa land dayak

5y ago

Skrg boleh pilih.. ikut bangsa ibu or ayah

Ada sorang kakak ni yg saya kenal, dia bidayuh, suami dia melanau. Tapi IC anak dia melayu.😂 Mereka muslim.

5y ago

Alamak, lg pelik kan mcm ni.. hehe.. 😅

Mcm sy bapak cina, mak melayu.. tpi keturunan ikut bapa dlm surat beranak tulis cina.. ic islam..

5y ago

Mak ayah sy org semenanjung.. tpi abg sy kawin org sabah.. anak2 dorang ikut keturunan bapa iaitu abg sy.. xikut ibu..

Slalu kt jpn dorang akn tnya kita sndiri nak ikut bangsa ibu atau ayah .. khas yg kawen cmpur ni lah ..

5y ago

ok noted sis.. 😘👍🏻

Jgn risau psl tu nnt staff akan tnya nak ikut ayah or mak bangsa tu..dua2 pun bumiputra so ok je..

5y ago

ok sis.. 😊👌🏻

Sy melayu suami Philippines ank sy letak bangsa melayu je ikut lh mana2 pn bole tiada paksaan

5y ago

ok noted sis 👌🏻😊

Suami sy sabah,sy semenanjung...dlm surat branak tulis bangsa anak sungai,ikut belah bapa

husb saya bangsa suluk saya melayu tpi sijil anak tulis melayu je ikut mak dia

5y ago

ok noted sis 👍🏻☺️

Hr tu buat surat beranak, pgawai jpn suruh pilih ikut bapa or mama

5y ago

Ok sis, kalau kena pilih boleh lah bincang dgn suami dari sekarang. thanks sis..

Bgus soalan Ni.. sy Pon xtahu Bab Ni🤣 Suami melanau..

5y ago

Xtahu pulak..kena tya suami nnti 🤣🤣 Ayah mertua melanau.. Ibu mertua Cina iban.. Suami ikut ayah.. melanau .. setahu sy melanau Pon melayu melanau.. Sy fikir anak melayu jela🤣🤣 Xtahu plk pasal harta2 ni