Pantang atau tidak

Hai mommies, nak tnya korang ada x yg dah belanja brang bby d kandungan 5bulan mcm tu.. sbb ikut kprcayaan bangsa saya itu 'pamali' atau pantang sbb belum smpai 7 bulan dan akan gugur atau bby ada problem. Masalahnya saya pesakit kencing manis yg tinggi nak sdia awal sbb biasa yg GDM tinggi ni akan paksa beranak awal klau gula x trkawal.. so tkut klau nak tunggu 7 bulan baru nak shopping tkut x smpat 😅😅😅

4 Balas

Sy rasa okay saja nk prepare awal. Niat kita nk beli brg baby awal nk bg mudahkan urusan masa preggy nie supaya bulan2 berikutnye in case apa2 terjadi brg baby dah tersedia, bukan beli brg baby untuk show off pun. Sy masa preggy pun prepare awal walaupun x de GDM. Mak sy pun x bg beli brg awal2. Tp masa sy beli tu, sy x ckp pun dgn sapa2. Sy dan husband saja tahu. Kitaorg senyap2 je. Lpastu doa yg baik2 sahaja untuk baby dlm kandungan kita.

Tak salah kalau kita nak buat persediaan awal. Macam sis sendiri ada GDM memang disarankan prepare awal barang baby semua tu. Settle awal bab tu sis tak payah fikir apa dah fokus kat kandungan je, kalau kena admit terus angkat beg je. Macam saya sendiri kandungan 6bulan dah settle semua.

Sejenis saya dulu mmg langgar je pantang2. Start beli barang baby sikit2 masa 5 bulan kandungan. Sbb mmg dah disahkan ada GDM time tu & kena serah diri masa 38w. So beli je la awal2 takut tak sempat . Alhamdulillah baby ok je takde masalah time bersalin.

masuk 24weeks hri tue sya dh mula beli baju baby sbb xtahan tgk promo kat shopee 😅 mak kata awl sgt , masa tue pun blum tau gender lgi.. tp sya beli je huhu..