NORMAL TAK??

Assalamualaikum semua. Normal tak. Sy scan baby sepatutnya 9minggu 1hari. Tapi. Bila dah nampak ukuran dalam scan tu 8minggu 1hari? Sy ada masalah HB rendah. Ada tak yang sama kes macam sy tapi. Baby dia tetap bertahan sampai lahir? Tolonggg.. sy risau. Ini anak pertama sy. Hampir terlupa. Masa scan doktor cek detak jantungnya. Susah nak dapat. Kali ketiga cek. Baru dengar detak jantung. Masa tu sy risau sangat

NORMAL TAK??
25 Balas

Sy mcm tu...☺️first scan masa 7weeks 4hari tpi ukuran kantung mcm 6weeks n kosong,doc ckp sama ada xjadi/pensenyawaan lmbt..lpstu repeat scan masa 11weeks 5hari ada nmpk bby n jantung,tpi ukuran dlm 10weeks 2hari...☺️ 2minggu lepas scan untuk 29weeks 2hari tpi ukuran bayi dlm 28weeks 1hari..so doc terima pakai je edd first sbb lmbt 1minggu je prkembangn bby..doc anggap late implantation jee😁

4y ago

Terima Kasih kongsi pengalaman. Lega hati dengar🙂

Normal sis. Sy dlu frst preggy 9wks tpi scan 7 wks. Beza 2 mnggu. Jgn rsau doktor akn sntiasa pantau kita. Kdg2 period kta x mnentu sbb tu usia kandungan awl2 mmg cmtu. Nti bila janin dh smkin mmbsr, baru lah usia nya sama dgn saiz nya. 🥰

Sy masa 8 minggu tu mmg tak dpt dgr jantung bby..risau sampai nngis nngis sy pike kan nya..tapi masa scan 12 minggu tu alhamdulillah..dah ade dengupan jantung..skrg nak masuk 6 bulan dah pregnant.. Jgn takut okay..be strong🥰😘

4y ago

Terima kasih awak. Ye. Sy mesti kuat untuk anak sy. Semoga awak selamat bersalin nanti. Insyaa allah

Kes Anak 2nd saya mcm puan laa...terlalu kecik...hb rendah dan saya alahan sepanjang mengandung...alhamdulillah...skrg dh besar 3 tahun dh... dia lhir pon 2.1 kg je...skrg dh nak jadi abang dh...bam2 dh dia...doakan yg baik2 je...

4y ago

Alhamdulillah. Lega hati terima kasih awak

Saya pulak baru scan 9minggu.. tapi kantung kosong. Plus ada dot tompokan drh 3 4 tompok kecik di panty liner. Doc bgtau sama ada awk nak gugur atau awak salah kira. Dh la bby 1st. Sayu jee hati ni bila doc mention gugur 😢

4y ago

Sabar awak. Semoga awak tambah ye. Mungkin ada hikmah. Kuat kan hati. Sy pun kalau terjadi mcm awak sy x kuat. Semoga kita sabar dalam segala ujian.

Mommy jgn risau sgt ya. Baby masih kecik mmg mcm tu. Nanti inshaAllah besar sikit lg dah boleh nampak clear baby dan clear dgr jantung dia ❤️ Kalau mommy stress2 pun tak bagus utk kesihatan mommy dan baby

4y ago

Terima kasih awak. Bagi kata semangat. Saya takut sangat. Alhamdulillah. Jika normal.

Wkmsalam sis, msa sya prgnant yg first dlu hb low. Sis blh cuba amal kn pati delima gulsan n mkn mknan yg naikkn hb sis. Insha allah tk pape. Semoga baik2 utk sis n bby.

4y ago

Ha. Awal2 kehamilan macam sy boleh amal kan? Takut ada efek ke ape. Nanti sy cuba pati delima. Terima kasih awakk

Saya mula2 check 8minggu, lepas tu 3 hri lepas tu sy gi scan kat klinik lain dah jadi 9 weeks, date yg sepatutnya. Doc kata beza seminggu tu normal

4y ago

Alhamdulillah. Semoga awak selamat bersalin nanti serta baby sihat insyaa allah. Terima kasih.

Waalaikumusalam.. rasanya kurg seminggu masih ok lg.. mungkin persenyawaan lmbt sikit.. selgi doktor tk kata apa yg abnormal InshaAllah tk de apa.

4y ago

Alhamdulillah.. Terima Kasih kongsi pengalaman. Semoga xda apa² lah terjadi. Risau sangat. Sebab Hb kita rendah sangat2 takut baby xdapat btahan.

Insyaallah bby xda apa2..sya pn hb low msa pregnent..skrg alhamdulillah bby selamat dan sihat wlaupn lahir xckup bulan

4y ago

Allah.. semoga sy sihat. Dapat lahirkan baby pertama sy dengan selamat. Terima kasih awak. 🙂🙂