Suhu demam baby

Assalamualaikum semua, nak tanya ya... Anak saya baru 2 bulan, badan dia panas, tapi saya check sendiri suhu badan dia guna thermometer dalam 36/37... Hari ni masuk hari ke 5... Normal ke? Tapi xde simptom mcm demam sbb dia active.. Batuk xde, selesema xde, muntah pon xde, berak kencing semua ok... Masa hari ke 2 dia demam tu, saya ada bawa gi Hospital, masa doctor checkup kat luar sebelum amek nombor, dia check pernafasan anak saya, dia cakap ok xde pape pon, tapi badan dia panas.. So dia suruh saya masuk dalam terus daftar nama anak dan tunggu sampai nombor dipanggil.. Masa nombor dah dipanggil saya dapat bilik no 3, doc praktikal... Dia tanya suhu badan anak, saya cakap 36/37 lepas tu dia kata ini normal, xdemam lepas tu dia check throat anak saya dia ckp xde pon merah, ok je semua.. Suddenly ada satu doc pakar perempuan masuk, dia suruh sy refer dgn doc tu.. Then ajak sy masuk bilik no 2, utk refer dgn doc tu.. Bila dah masuk sekali dgn doc praktikal tu, dia pon explain kat doc perempuan tu, doc perempuan tu xde pon check anak saya cuma dengar explanation doc praktikal tu je... Tiba saya dengar dia ckp kat doc perempuan tu, suhu anak saya 37.5... Saya mcm blurrr jap, terfikir dia ni ada kuasa apa, mcm mana dia boleh tahu suhu badan anak saya 37.5 sedangkan dia cuma check throat anak saya je.. Sebelum amek nombor awal2 kat luar pon doc tu cume check pernafasan anak saya je, xde plk check suhu badan anak saya... Jadi saya pon diam. Nak dengar apa doc perempuan tu nak cakap, dia cakap anak saya demam sikit je so dorg akan bagi anak saya ubat sirap minum guna syringe... Saya dengar ok lah kalau camtu. Lepas tu masuk balik bilik no 3 tu, dgn doc praktikal tu.. Dia pon ckp yg dia akan bagi ubat dan suruh saya tunggu kat luar, tapi dia x bagi saya slip ubat.. Saya pon tggu lah kat luar, expect yg mungkin dia sendiri akan pass slip ubat tu kat farmasi sbb bilik dia dgn farmasi sebelah je.. Setengah jam saya tggu, sy dh terfikir nak masuk dalam balik tanya kat farmasi sbb nak amek ubat biasa kat hospital mmg x lama, nak checkup tu je yg kebiasaannya lama... Baru je bangun, sy dgr dorang buat announcement panggil nama anak sy, sy terus pergi kat farmasi, then budak farmasi tu ckp xde slip xblh amek tapi doc bilik 3 tu pesan kat dia suruh saya dgn suami n anak masuk bilik dia balik... Saya pon setuju je nk masuk bilik dia semula, ingatkan ada apa2 barang tertinggal.. Tiba sy nampak doc praktikal tu lalu sebelah sy laju je pergi kat suami sy tgh dukung anak sy, dia cakap dgn suami sy anak sy kena tahan wad... Cepat2 suami dtg kat saya, bgtahu... Tiba2 saya jadi geram sgt, sy tanya dia sbb apa dia kata nak pantau anak saya, sbb anak sy demam panas... So kena tahan, dia akan checkin kan saya kat wad, pastu anak masuk nicu utk amek darah dgn sample air kencing.. Kalau demam melarat, baru dorg akan masukkan antibiotics kat anak sy.. Sy jadi marah sgt masa tu, sy cakap dgn dia bagi sy masa sy fikir dulu.. Sbb semua macam tak masuk akal, at first dia cakap anak saya tak demam, pastu doc perempuan tu cakap demam sikit je boleh bagi ubat sirap, tiba2 dia kata anak sy demam panas dorg dah refer dgn doc pakar kat atas so kne tahan wad amek darah n sample air kencing semua.. Sy call mak saya tanya, mak saya tak bagi anak saya kena tahan wad. Mak sy tanya nak buat apa amek sample air kencing pastu bagi masuk nicu semua... Kalau amek darah kita paham lagi, tapi air kencing then nak letak kat nicu apa semua.. Pastu mak sy suruh Minta izin dgn doc untuk pantau dulu dkt rumah, kalau makin melarat sy akan datang balik, tapi doc x bagi dia cakap itu procedures hospital sbb takut apa2 jadi nanti pihak hospital disalahkan.. Sy ckp kt doc tu, sy bawak dia balik kalau apa2 jadi pon sy yg bersalah sbb bawak anak balik.. Knp pihak hospital nak bersalah plk sbb bukan sy tinggalkan anak sy kat situ lepas tu jadi apa2, itu ya pihak hospital mmg bersalah... Then Sy tetap berkeras nak bawa anak sy balik dan xnak masuk wad. Suami pon ckp benda sama.. Dah tu, dia ckp xpe suruh saya sign surat mcm surat yg mengatakan kalau ada apa2 jadi dorg x bertanggungjawab lah mcm tu... Saya ckp ok, bila sy tunggu lama nama anak sy dipanggil lagi skali, masa dia announced nama anak sy tu sy kat luar tgh call mak saya bgtahu keadaan masa tu, bila saya dh masuk semula ke dalam hospital, ada satu nurse perempuan pegang file ajak saya naik atas, saya ingatkan nak sign surat tu depan doc pakar dia... Rupanya nak check in kan saya dgn anak sy, nasib tak masuk lif lagi.. Sy ckp sy bukan nak surat utk check in, sy nak surat yg mcm doc praktikal tu ckp, sy nak bawak balik anak sy.. Pastu nurse pompuan tu langsi, dia cakap yg tu x tau pukul berapa doc pakar tu nak sign dan turun hantar kat bawah tu... So dia suruh sy tunggu.. Apa pendapat mommies sume kalau kena tggu lagi..? Dari jam 6 petang sampai jam 10.30 malam kat hospital, lepas tu lagi nak suruh saya tunggu doc pakar turun... Pukul berapa sy boleh balik dgn anak macam tu, waktu pon dh malam. Saya terus xde mood dah. Sy ajak suami balik tapi suami ckp nanti dorg cari camne, sy cakap satu je.. Kalau dorg betul2 ikut procedure, dorg akan call kita atau cari kita suruh datang hospital balik sign surat tu...sbb rumah kami 5 minit je dgn hospital tu.. Tapi sampai skrg xde call... Mak saya ckp mungkin anak sy nak tukar bulan, jadi dia demam sikit... Masa anak sy dalam hari lagi nak masuk sebulan pon dia ada demam macam ni.. Tapi 1,2 hari je.. Cuma yg ni dia demam lama sikit.. Sy dah tuam kepala dia dan pakai cool fever baby kat badan dia.. Dah kurang sikit panas dia.. Cuma sy nak tanya lah, Apa pendapat mommies semua ya? Suhu badan baby saya tu 36/37 tu normal ke atau mmg dia demam panas?? #firstbaby #1stimemom #babyfirst #mommybuntu

2 Balas

dlm kes awk ni sbb demam lebih dr 3hari. Sbb tu rasanya doktor jd concern n tahan kt ward. Especially umur baby bru 2bln. Vaksin byk lg belum ambik. N mmg normal doktor akn xsama pendapat. At last mmg dyorg akn refer pd doktor pakar. Any decision semua pakar yg akn decide. Sy pn kena mcm tu dulu. Ank demam panas suhu 39.4. Yg jd argue antara doktor psl pernafasan ank sy. Dr pukul 9mlm smpi la 7pagi asyek bertukar2 dr zon kuning ke zon merab sbb doktor x sependapat psl ank sy punya pernafasan. Ada yg ckp ok, ada yg ckp laju. End up doktor pakar kanak2 yg turun cek sendiri ank sy n ckp pernafasan ok. So xjd warded.

di sini sy sertakan link yg blh jd rujukan puan..mg ia dpt mmbntu puan...dan.mg dpmudahkan segala urusan puan..aamiin..mg ank puan cpt.sembuh ea..Allahuma aamiin.. https://www.google.com/amp/s/my.theasianparent.com/suhu-normal-bayi/amp https://www.majalahpama.my/beli-termometer-yang-elok-supaya-bacaan-suhu-badan-anak-tepat-doktor-kongsi-apa-patut-dibuat-kalau-anak-demam/amp/ #TAPSupermoms